Gazdaság

Erzsébeté lehet az egész étkezésicsekk-piac

erzsébet-utalvány (erzsébet-utalvány, )
erzsébet-utalvány (erzsébet-utalvány, )

A tervezett adótörvény-változtatás teljesen ellehetetlenítheti a multi étkezésicsekk-forgalmazókat. Ugyanis az ő csekkjeikre egyáltalán nem járna adókedvezmény, csak az Erzsébet-utalványra.

Az idei évben sem volt már túl fényes helyzetben a három francia étkezésicsekk-forgalmazó, mivel az ő utalványaikra (egyes meghatározott juttatás kategóriában) 51,14 százalékos adóteher vonatkozott. Míg az újonnan bevezetett Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak számított, 30,94 százalékos közteherrel.

Ha viszont a parlament rábólint az adótörvény tervezett változtatására, akkor jövőre kikerül az „egyes meghatározott juttatások” közül a fogyasztásra kész étel vásárlására szolgáló utalvány. Vagyis a multik csekkjei úgy adóznának, mintha készpénzben fizetné ki a munkáltató a csekkek ellenösszegét. Ami a teljes munkaadói költséget a jelenlegihez képest majdnem megduplázná.

Az Erzsébet-utalvány viszont maradna a béren kívüli juttatások körében (akárcsak a Széchenyi Pihenőkártya, s annak vendéglátási zsebe). A béren kívüli juttatások terhe is emelkedne egyébként, de az eho végül nem 27, hanem csak 14 százalék lenne a jelenlegi 10 százalék helyett. Az szja marad 16 százalék, s úgy tűnik, az adóalapnál is marad az 1,19-es szorzó. Így összesen 35,7 százalékos lehet jövőre a cafeteria közterhe.

Hogy maradnak-e ezután a multik, azt még nem tudni. A Magyar Nemzet cikke szerint az idei évben forgalmuk 90 százalékát veszíthették el, vagyis 20-30 milliárd forintnyira zsugorodhatott az árbevételük. A lap szerint lehet, hogy érdemes még várniuk. Például azért, mert még nem zárult le az étkezésicsekk-piac átalakítását vizsgáló uniós eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik