Gazdaság

Rászállt az adóhatóság a feketemunkásokra

Idén már másfélszer annyi feketemunkást foglalkoztató céget buktattak le, mit tavaly. Nemcsak a lefülelt vállalkozók, de a szabálytalanul foglalkozottak is büntetésre számíthatnak.

Egy év alatt másfélszeresére nőtt azon vállalkozások száma, amelyeket be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatásán értek az ellenőrök- írja a Népszabadság. Míg 2011-ben 2741 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, idén október 19-ig már 4152 ilyen esetet regisztráltak – írja a lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva.

A számokból jól látszik, hogy a hatóság egyre nagyobb figyelmet fordít e terület ellenőrzésére. Szembetűnő ugyanakkor az is, hogy a válság elhúzódása egyre nagyobb alkalmazkodásra készteti a cégeket, így a jogszabályok megsértése is gyakoribbá válik. Pedig a be nem jelentett dolgozókkal súlyos büntetést kockáztatnak a cégtulajdonosok. A mulasztási bírság akár egymillió forint is lehet ilyen esetekben. És nemcsak a munkáltató, de a leleplezett feketemunkás is a kasszához járulhat. Tőle a be nem fizetett személyi jövedelemadót fogja besöpörni a NAV.

A cikk szerint az érintett munkáltatók milliárdos nagyságrendű károkat okoznak a költségvetésnek: tavaly csaknem 1,1 milliárd, egy évvel korábban pedig mintegy 1,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg az adóshatóság a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatását feltáró ellenőrzéseken. A legtöbb szabálytalanságra az élelmiszerboltokban, a kocsmákban és a vendéglátásban bukkantak az ellenőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik