Gazdaság

Ne dobjon ki évi húszezreket az ablakon!

internet-bankkártya (internet, bankkártya, )
internet-bankkártya (internet, bankkártya, )

Nem túlzás: ha nem bankolási szokásainak megfelelő számlacsomagban van, akár ötször annyi is lehet az éves bankköltsége, mint szükséges lenne. A bankok szerint nem fogja befolyásolni az árazásukat egy újabb ár-összehasonlító lehetőség.

Egy nagycsaládot, egy nyugdíjas házaspárt és egy egyedülálló férfit kértünk meg, mondják el, mennyi pénz folyik be hozzájuk, és hogyan használják a bankszámlájukat, bankkártyájukat. Aztán pedig a Biztosítás.hu új költség-összehasonlító és online bankváltó programjával megnéztük, érdemes-e nekik bankot váltaniuk. Az derült ki, hogy igen. De már azzal is spórolhatnak, ha a bankolási szokásaikon egy kicsit változtatnak.

Több is maradhatna a családi kasszában

A havi 270 ezer forint körüli bevétellel rendelkező nagycsaládos jelenleg az OTP-nél bankol (legutóbb, mikor bent volt a bankban, az ügyintéző javaslatára váltott a Net csomagra, mert számítása szerint az volt a legkedvezőbb.) Havi hatszor vesz fel készpénzt, összesen úgy 60 ezer forint körüli értékben, nincs csoportos beszedési megbízása, ellenben átlag 11 átutalást indít havonta. Online bankol, és a bankszámlakivonatát is az interneten nézi meg (nem kér postázást), viszont sms-értesítést nem kér a tranzakciókról.

A Biztositas.hu azt javasolja a családnak, hogy váltson bankot, mert hogy ezzel éves bankköltségének akár 80 százalékát (21 437 forintot) is meg takaríthatnak. Egyébként a Biztositas.hu összesen 10 bank költségeit hasonlítja össze a család bankolási szokásai alapján, s 6 olyan ajánlatot hoz fel, amellyel a jelenleginél jobban járhatnak.

A kérdőívvel játszogatva az is kiderül, hogy már önmagában azzal is nyerhetne évi tízezer forintot a család, ha átállna arra, hogy amit jelenleg maga utal, azt csoportos beszedésre állítsa át. De még ezzel együtt is találnának olyan ajánlatot más banknál, amivel akár további évi 12 125 forintot spórolhatnának.

Nagyi, fogja meg a pénzt!

A nyugdíjas házaspárnak havi 180 ezer forint érkezik a számlájára, a Budapest Banknál van alap csomagjuk. A vizet, gázt, villanyt csoportos beszedéssel fizetik, ez kb. havi harmincezer forint nekik. A többi pénzt kiveszik (nem saját bankos automatából), és csekkeznek, illetve készpénzzel vásárolnak. Netbankot nem használnak és sms-értesítést sem kértek. A kalkuláció szerint nekik több az éves bankköltségük most, mint a példánkban bemutatott nagycsaládnak.

S ha átpártolnának az Axa Kamathozó csomagjára, azzal akár évi 24 320 forintot is spórolhatnának. De nem is kellene feltétlenül bankot váltaniuk. Elég lenne, ha arra ügyelnének, hogy a készpénzt mindig saját bankos automatából vegyék fel. Már ekkor több mint az éves banki költség felét lefaraghatnák. S ha ehhez még csomagot váltanának (Kiemelt nullára), a mostani több mint évi 28 ezer forint helyett alig lenne több az éves bankköltségük 6 ezer forintnál.

A maradás is lehetne olcsóbb

A harmadik példánk egyedülálló, jól kereső fiatalember. Az Axánál a Kamat-hozó csomagot választotta. Havi félmilliós fizetéséből az öt számláját csoportos beszedéssel fizeti, ugyanennyi átutalást is indít havonta, százezret vesz fel készpénzben (öt alkalomra elosztva). Kért sms-értesítést is a tranzakciókról, és elektronikusan bankol. Ő úgy tűnik, jobb csomagot választott magának, mint a többiek, mert csak öt kedvezőbb ajánlatot hozott fel neki a rendszer. Számára a legjobb megoldásként az FHB Aktív csomagját kínálta fel, amivel évi 15 767 forintot spórolhat.

Viszont ha maradna a számlacsomagjánál, és csak annyit változtatna, hogy a jövőben egy összegben venné fel a havi százezer forintját, akkor azzal is évi több mint 12 ezer forintot spórolhatna. Erre az esetre már csak négy, az övénél kedvezőbb csomagot ajánl más bankoktól a rendszer, s legfeljebb évi alig 3700 forintot takaríthatna meg az előzőleg ajánlott bankváltással.

Csökkentheti-e a banki díjakat?

Az történik a banki folyószámla-vezetésnél, mint ami az elmúlt évtizedben a kötelező biztosításoknál történt  – mondta Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője az új szolgáltatást ismertető sajtótájékoztatón. S itt utalt arra, hogy ma jóval kevesebbet költenek kötelezőre az emberek. S hozzátette, szerinte az új szolgáltatással legalább 60 milliárd forintot lehet majd spórolni a 9 millió lakossági folyószámlából álló piacon.

Ezért megkérdeztük a bankokat, befolyásolják-e őket az ilyen szolgáltatások a kondíciók kialakításában, illetve hogy az összehasonlítás (és online bankváltás) lehetősége vezethet-e hasonló díjcsökkenéshez a folyószámláknál, mint amilyen díjcsökkenést okozott a kötelező biztosításoknál?

Válaszaikban a bankok mind utaltak rá, hogy bankszámla-összehasonlító kalkulátorok már egy ideje léteznek, és nem hoztak átütő változást a díjakban. Az Ersténél ehhez azt tették még hozzá, hogy a mindenkori kondíciók kialakításánál a piaci helyzetet is elemzik, s ehhez a szükséges adatokkal eddig is rendelkeztek. A K&H-nál is azt hangsúlyozták, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci eseményeket, és ha szükséges, ezekre reagálnak.

A Raiffeisen szerint a számla-összehasonlító szolgáltatások tájékozódási lehetőséget biztosítanak, de az árazást nem befolyásolják.

A bank is tesztelte a kalkulátort

Az MKB leszögezte, ők sem eddig, sem ezek után nem veszik figyelembe az árazásuknál a hasonló szolgáltatásokat. Bankjuk élethelyzetekre kínál pénzügyi megoldásokat. Egy-egy gazdagabb tartalmú szolgáltatáscsomag a magasabb csomagdíjjal együtt is kifizetődőbb lehet, mint egy, a bankszámla-hasonlító oldalon olcsóbbnak mutatkozó termék, amely csak az ügyfelek által elsődlegesen figyelt, sokszor akciósan meghirdetett díjakra alapoz, és kizárólag alapszolgáltatásokat kínál – tették hozzá.

Az OTP Bank jelenleg is folyamatosan vizsgálja a versenytársak ajánlatait, azokat mérlegelve hozza meg döntéseit. S itt megemlítették, hogy ilyen alapon vezették be szeptembertől a fiatal felnőtteknek kártyájukat, melynek egyik jellemzője, hogy díjmentes a számlavezetés. Az OTP maga is tesztelte a biztosítás.hu-n lévő kalkulátort, s az a véleményük, hogy az oldal nem nyújt teljes körű tájékoztatást az ügyfeleknek (ezért kérték az adatbázis korrekcióját).

Szerintük az ehhez hasonló kalkulátorok többníire nehezen tudják követni a banki ajánlatok sokszínűségét, ezért a számlaválasztás előtt az ügyfeleknek érdemes érdeklődniük a saját bankjuknál is, hiszen így ismerhetik meg az új ajánlatokat és azok kondícióit is.

Bizonyos mértékig félrevezető?

Az UniCredit Bank szerint az összehasonlító programok csak díjakban, nem pedig díjakban és szolgáltatásokban együttesen képesek az összehasonlításra. Kicsit olyan ez, mintha valaki autókat értékelne minden más tulajdonság, mint például. biztonság, fogyasztás nélkül, csak az ár alapján. Ha az új szolgáltatás túl tud lépni ezen az ügyfeleket bizonyos mértékig félrevezető színvonalon, és valódi ár/érték arányú összehasonlításokat tesz lehetővé, akkor valóban érdemi forrás lesz a választáshoz az ügyfeleknek. Ha nem, akkor elsősorban a kizárólag az árra érzékeny ügyfélkört fogja kiszolgálni, és mindenekelőtt olyan bank vagy bankok figyelmére számíthat, amely/ek/nek ez az elsődleges célcsoportja – jegyezték meg.

A gépjárműfelelősség-biztosítások és a bankszámlacsomagok díjainak esetleges párhuzamba állításánál is erre érdemes figyelni. A biztosító nem az ügyfele, hanem harmadik személy számára nyújt szolgáltatást, így a felelősségbiztosított ügyfél nem is érdekelt a fő szolgáltatásban, a kárrendezésben, kizárólag a díjban. Nyilvánvaló, hogy a banki ügyfél viszont a saját maga számára választ konkrét szolgáltatások sokféleségét nyújtó számlacsomagot, tehát elsősorban az ár/érték arány kedvező voltában érdekelt. A bankváltás okait feltáró kutatások is arról tanúskodnak, hogy a váltást az elérhetőségtől a rugalmasságig vagy a panaszkezelésig számos szolgáltatásminőségi tényező váltja ki elsődlegesen, a díjak nagysága csak harmadik, negyedik fontosságú ok a döntésben – érveltek.

Már 50 ezren használták

Rácz István tájékoztatása szerint a biztositas.hu kalkulátorát több mint 50 ezren használták eddig. S akik használták, átlagban 12-20 ezer forintot takarítottak meg a bankszámlaváltással. A legnagyobb megtakarítás több mint 100 ezer forint volt. Ami persze kiugró eset, ehhez már igazán drága bankszámla és sok tranzakció kell – tette hozzá.

Ha a megtakarítás összegét összevetjük a kötelező biztosításnál elérhető megtakarításéval (ami most 8 ezer forint körül lehet), akkor látható, hogy körülbelül kétszer annyit lehet a bankszámlaváltással spórolni – hangsúlyozta. A bankokkal elektronikus kapcsolatot alakítottak ki, segítenek az ügyfeleknek. Rácz hangsúlyozta: a folyamat egyszerű és a felhasználók elégedettek. Mivel 9 millió bankszámla van Magyarországon, ennyien érintettek a kérdésben – tette hozzá.

Tranzakciós illeték és bankváltás

Jövőre bejön a tranzakciós illeték, ami miatt a bankok már november 1-jén közzétették új, jövőre érvényes díjszabásukat. Megkérdeztük, a kalkulátor hogyan illeszkedik majd ehhez a változáshoz. Rácz István elmondta: már néhány héttel január elseje előtt átállnak az akkortól érvényes díjszabásokra, hiszen a banki számlanyitási átfutási idők miatt a december elején nyitott számlákból tényleges számlahasználat már csak januárban lesz.

A tranzakciós illeték miatti díjemelkedés mértéke havi szinten néhány száz forint lesz. Ennél lényegesen nagyobb a jelenleg bankszámlaváltással elérhető megtakarítás (ami mintegy 12 és 20 ezer forint között van átlagosan évente). Úgy véli, mivel valamilyen szinten minden bank beépíti majd az illetéket a díjaiba, a különbségek és így a már most elért megtakarítások nagyjából meg fognak maradni.

Aki tehát decemberben vagy januárban vált az már az illetékkel növelt díjakból választhat. A váltásnak nincs banki költsége, számlát váltani bármikor lehet, nem csak évente egyszer, mint a biztosításoknál – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik