Gazdaság

Talán a gyerekeink már nem lesznek hülyék a pénzhez

persely (persely)
persely (persely)

Így gazdálkodnának a kisebbek a családi kasszával.

Már a 11-13 éves is tudják, milyen számlákat kell befizetni, s hogy lehet takarékoskodni – derült ki a K&H Bank által az őszi Kölyökparádé kiállításon készített felmérésből, amelynek keretében 100 általános iskolás gyereket kértek meg arra, válaszoljon néhány, a családi költségvetéssel kapcsolatos kérdésre. A nem reprezentatív felmérésen a válaszadó gyerekek 83 százaléka a gázszámlát említette elsőként a havonta befizetendő számlák és csekkek közül, de a megkérdezettek 80 százaléka a víz, 65 százaléka pedig a villanyszámlát is felsorolta. Szerepelt az állandó kiadások felsorolásában a telefon- vagy a fűtésszámla is, de a közös költséget például csak a felsőbb évfolyamosok 3 százaléka említette.

„Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy a gyerekeknek egyre tisztább képük van a felnőttek mindennapi pénzügyi kötelességeiről” – állapítja meg a bank közleménye. A fontossági sorrendet persze nem mindig tudják helyesen megítélni: a válaszadók között akadt, aki a legfontosabb havi kiadásként az iskolai ebédbefizetést nevezte meg.

Kis spórolási tippek a kicsiktől

A gyerekek úgy gondolják, leginkább a vízen, a gázon és az áramon lehet spórolni. Konkrétumként az iskolások 22 százaléka fogalmazta meg, hogy a takarékosság azt jelenti, figyelek, hogy ne csöpögjön a csap, kihúzom a töltőt a konnektorból, ha nem használom, és a TV-t sem kapcsolom be, ha nem nézem. A gyerekek 10 százaléka azt is megemlítette, hogy leginkább az élelmiszereken lehet spórolni, 3 százalékuk pedig a cigarettát is felsorolta, mint felesleges kiadást a családi költségvetésben.

A családi kassza őre

A felmérésből kiderült az is, hogy a megkérdezett gyerekek 65 százaléka látja úgy, hogy az ő családjukban a szülők közösen döntenek a pénzügyekben, 21 százalékuknál viszont ez a feladat kizárólagosan az édesanyárahárul.

A megkérdezett gyerekek 31 százaléka a 11-12 éves korosztályból került ki. A pénzügyi fejlesztésére a K&H Vigyázz, Kész, Pénz, pénzügyi vetélkedőt alakított ki általános iskolás gyerekeknek. A program keretein belül a diákoknak lehetőségük nyílik szervezett bankfiók-látogatáson részt venni, vagy banki szakemberek iskolai előadásait meghallgatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik