Gazdaság

A minimálbér felébe kerül egy autó

közlekedés - autópálya (közlekedés, autópálya, forgalom, )
közlekedés - autópálya (közlekedés, autópálya, forgalom, )

Öt autóból négy szenvedett valamilyen kárt egy kutatás szerint.

Átlagosan havi 33 ezer forint körüli összegbe kerül ma Magyarországon egy személygépjármű fenntartása – derült ki a Generali Biztosító Zrt. több mint ezer fős kutatásából. A felsőfokú végzettségűeknél, illetve a budapesti lakosoknál már havi 40.000 forint feletti átlagos összegek szerepelnek. Ugyanakkor a megkérdezettek 13 százaléka nem maga fedezi a gépjármű fenntartásának költségeit. (Feltehetően a család vagy a munkahely állta a költségeiket.)

A kutatás során ötből négy autós mondta azt, hogy érte már sérülés a gépjárművét, ennek ellenére csak a megkérdezettek 26 százaléka rendelkezik cascóval. Lényegében tehát kijelenthető, hogy a hazai autósok döntő többsége nem rendelkezik ezzel a típusú gépjármű-biztosítással. Pedig minden második válaszadónak már karcolták meg az autóját, négyből egy autós már ütközött másik járművel, és az autók tíz százalékát törték már fel. Majdnem ennyi autóban, 6 százalékban okozott már kárt extrém időjárás is.

A budapesti adatok ezen a téren is kiugróak voltak, hiszen a fővárosi autósok 20%-ának törték már fel az autóját, ráadásul 10-ből 4-en már ütköztek másik járművel. A kutatás egyik legmeglepőbb adata az volt, hogy országosan csupán a megkérdezettek 20%-a mondta azt, hogy soha semmilyen sérülés nem érte még a járművét, ez az adat pedig mindössze 10% volt a budapesti autósok esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik