Gazdaság

Tizenötezer forint egy éjszakára

budapest(210x140)(1).jpg (budapest)
budapest(210x140)(1).jpg (budapest)

Kevesebb magyarnak van pénze utazni, ám a külföldiek és a gazdagabb magyarok összességében növekedést hoztak az őszi idegenforgalomban.

Szeptemberben jelentősen nőtt a külföldi vendégek és a vendégéjszakák száma, ennek köszönhetően 8,5 százalékkal élénkült a vendégforgalom. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele is nőtt, körülbelül 5 százalékkal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A belföldi vendégek 799 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 40 százaléka. Egy kevéssel kevesebb lett a vendég, de aki utazott, az kicsit hosszabb időre.

A külföldiek viszik a hotelt

A külföldi vendégek 1,205 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, és többen, több időt töltöttek itt. Számuk 7,4, az éjszakáké pedig 9,3 százalékkal nőtt 2011. szeptemberhez viszonyítva. A szállásdíjbevétel 71 százaléka származott külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma Románia és az Egyesült Államok esetében csökkent, míg Németország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Csehország, Spanyolország, Hollandia és Lengyelország esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a kétcsillagos egységek kivételével növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

Taroltak a csillagosok

A 952 szálloda 56 ezer szobájának a kihasználtsága átlagosan 55,3 százalékos volt, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 78,1, a négycsillagosok 64,3 százalékos foglaltságot értek el.

A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (15 076 forint) stagnált, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (8335 forint) 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Összesen szeptemberben 4,4 százalékkal volt drágább megszállni, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik