Gazdaság

Sokat költhet a kormány az Audi boldoggá tételére

audi hungária motor kft. (audi hungária motor kft., )
audi hungária motor kft. (audi hungária motor kft., )

Több mint százmillió forintot, egy esetleges további beruházást és némi állami földet szán a kormány a Győr-Pér repülőtér fejlesztésére.

Fejest ugrott a kormány a péri reptérbővítésbe: a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányhatározat szerint a kormány több döntést is hozott az Audit is kiszolgáló Győr melletti reptér támogatására. A reptér bővítése már korábban is nagy hullámokat vetett, mivel ezt részben a Natura 2000 területek rovására képzelték el, kiváltva ezzel a természetvédők és az LMP ellenszenvét.

A most megjelent határozat értelmében az állam több szempontból is pénzt fektetne a reptérbe. Egyrészt megvizsgálnák annak lehetőségét, hogy a repteret üzemeltető cégben tőkét emeljenek. Ez a cég eredetileg önkormányzati tulajdonban volt, idéntől azonban a többi önkormányzati gazdasági társasággal együtt állami kezelésébe került. A reptér-üzemeltető 2010-ben és 2011-ben is 20 millió forint feletti adózás előtti eredményt produkált. Az új rendelet értelmében 30 millió forintot fordít arra az állam, hogy Pér önkormányzata kisebbségi részének kivásárlását megvizsgálja.

Másrészt megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az állam teljes egészében megvegye a földterületet a péri önkormányzattól. Jelenleg felesben tulajdonos az állam és az önkormányzat. Pér ugyanakkor szívesen tulajdonolná a teljes területet, s azt szeretné, ha az állam ingyenesen átadná neki a területet.

Emellett a kormány úgy döntött, hogy a Repülõtér cím alatt található ingatlan állami tulajdonrésze versenyeztetés mellõzésével is hasznosítható.

A reptér infrastruktúrájának bővítésére a kormány Pér önkormányzatát kötelezte, de november 30-ig ad erre 58 millió forintot.

És ezzel nem ért véget az Audi támogatása: 87 millió forint támogatást ütemezett elő jövő júniusig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra, hogy a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. az Audi nagyberuházása kapcsán felmerült Natura 2000-területek kármérséklésére és kompenzációjára. Hogy ezt pontosan mire megy, arra még várjuk a választ a tárca sajtóosztályától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik