Belföld

Boeing 737-es repülőgép is érkezhet a péri repülőtérre

Kétmilliárd forintból fejleszthetik a Győrhöz közeli Pér repülőterét; a költségek legnagyobb részét az Audi-gyár állja - derül ki abból az előterjesztésből, amelyet pénteki ülésén fogadott el a kisalföldi megyeszékhely közgyűlése.

A dokumentumban az olvasható: a 6,65 millió euróra becsült költségekhez 187 millió forintos törzstőkeemeléssel szállna be a légikikötőt üzemeltető Győr-Pér Repülőtér Kft.-be az AUDI Hungária Services Zrt., amelynek így 47,86 százalékos tulajdonosa lesz, valamint 4,9 millió euróval finanszírozza a munkálatokat.

Az egyhangú szavazással elfogadott anyagban az áll: ezzel párhuzamosan Győr tulajdoni aránya 75,48-ról 40,18, az államé 18,76-ról 9,15, Péré pedig 5,76-ról 2,81 százalékra csökkenne.

A fejlesztés részeként 1450-ről 2030 méteresre hosszabbítanák meg a harminc méter széles kifutópályát, amelynek két végén 100-100 méternyi biztonsági sávot építenek. A gurulóutat 10 és félről 15 méteresre szélesítik, Boeing 737-esek és Airbus 320-asok számára is alkalmas parkolóhelyet alakítanak ki, új leszállórendszert építenek, bővítik a reptér pályakarbantartó és kiszolgáló kapacitását, valamint hangárt és előteret kap a légikikötő.

Az indítvány indoklása kiemeli: a társaság – tekintve Győrhöz közeli elhelyezkedését – jelentős mértékben járul hozzá Győr gazdasági fejlődéséhez, tőkebefektetéseket vonzó képességéhez. Ennek megfelelően az önkormányzat alapvető érdeke a társaság működésének fejlesztése, és annak támogatása, hogy a cég egyre magasabb szinten láthassa el feladatait.

Az előterjesztés egyik mellékletében az olvasható: az építési munkálatok becsült költsége 4,17, a landolási rendszeré 1,4 millió euró. A kiszolgáló létesítmények 580 ezer euróba kerülhetnek, míg a szükséges berendezések beszerzése 500 ezer eurót igényelhet. Egy másik mellékletből az tudható meg: az építési és engedélyeztetési munkákra egy évet szánnak a partnerek.

Ajánlott videó