Gazdaság

Gyengén teljesítenek a bankok, biztosítók, pénztárak

banki ügyintézés (bank, )
banki ügyintézés (bank, )

De ez nem csak az ő hibájuk. A felügyelet szerint a hazai pénzügyi szektor ennek ellenére stabil, a gazdasági helyzet azonban tartogat kihívásokat.

A gazdasági növekedés hiánya részben oka, részben következménye a pénzügyi szektor gyenge teljesítményének – írja Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) keddi, 2012 végéig kitekintő kockázati jelentésében.

Az alacsony növekedés visszafogja a pénzügyi termékek iránti keresletet és negatív hatással van a portfolióminőségre. A költségvetés finanszírozásával kapcsolatos kérdőjelek is hatnak a szektorra, hiszen részt kell venniük a hiány finanszírozásában. S a háztartások megtakarításai pedig az állampapírok felé rendeződtek át. Ami persze csökkenti a pénzügyi termékek iránti keresletet. S ez a jövedelmezőség csökkenésében csapódik le.

Az európai uniós kockázatok, a hazai pénzügyi szektor aktivitásának összehúzódása, a nem teljesítő állományok emelkedése, a tőkepiaci forgalom visszaesése pedig egymást erősítő negatív hatásokat generál– állapítja meg a PSZÁF.

A kedvezőtlen kilátások hatására a lakosság mind a hitelfelvételt, mind a fogyasztását visszafogja. Megtakarításait pedig „újjáépíti”, ha teheti. Vagyis főként biztonságosnak tartott pénzügyi termékekbe (betétek, állampapírok) fektet.

A lakosság széles rétegeinél indokolt a korábbi túlzott eladósodás mérséklése. De közben a vállalati hitelezés beszűkülése a növekedési lehetőségeket is korlátozza. Mindezt erősíti a válságtapasztalatokon alapuló óvatosság a bankok részéről. Annak ellenére is csökkent a hitelezési hajlandóság (és erősen szelektívvé vált), hogy a hitelezési képesség jelenleg szektorszinten nem jelent korlátot.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások portfoliójában minden devizanemnél és terméktípusnál tovább romlottak a nem teljesítési ráták.

A tőkepiacon mind a megbízásos, mind a saját számlás forgalom csökkent, és a verseny nyomán a piaci szereplők díjakat is csökkentettek.

A biztosítók piacán a csökkenő életbiztosítási díjbevétel növekvő szolgáltatási szinttel párosul. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak a hagyományos életbiztosításoknál, hanem a befektetési egységekhez kötött konstrukcióknál is meghaladják a kifizetések a díjbevételeket. Az ügyfelek egyre inkább csak a kötelező termékeket vásárolják, illetve egyre több ügyfél vásárolja vissza a szerződés lejárta előtt a kötvényét. A nem életbiztosítások értékesítési lehetőségeit a lakás- és az új autóértékesítések továbbra is alacsony szintje rontja. A szektor tőkeellátottsága emellett is stabil (a rendelkezésre álló tőke meghaladja a szükséges minimum kétszeresét).

A nyugdíjpénztári szektor elsősorban az öngondoskodás erősödésére építhet. Jelenleg azonban az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona – köszönhetően a végtörlesztésnek, a gazdasági helyzetnek és a változékony hozamoknak – érdemben még nem nő. A jól kiépített infrastruktúrával rendelkező egészségpénztárak megfelelő keretet tudnának biztosítani egy népegészségügyi koncepcióhoz, hiszen – ellentétben a csak biztosítási esemény bekövetkeztekor rendelkezésre álló egészségbiztosításokkal – a náluk képződött megtakarítás bármikor elkölthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik