Gazdaság

Itt lesz jövőre legolcsóbb a bankolás

bank (bank)
bank (bank)

A bankoknak januártól tranzakciós illetéket kell fizetniük, amit eltérő mértékben, de ránk fognak hárítani. De azért lesz még ingyenes bankszámla, és olcsó bankolás is.

A bankoknak november elsejéig kellett közzétenniük a januártól érvényes díjszabásukat (ha változtatni akartak). Az új díjszabásokból látszik, melyik bank mennyire (nem) hajlandó benyelni jövőre az új sarcot: a tranzakciós illetéket. A Pénzcentrum.hu 11 bank ajánlatát hasonlította össze.

Cikkükből az derül ki, hogy a legtöbb bank (mint azt várni lehetett) valamilyen formában áthárítja az új terhet.

Összeállításukból az derül ki, hogy a vizsgált 11 bank közül a K&H-nál maradt ingyenes számlacsomag (legalább 150 ezer forintos havi jóváírás mellett, a Zéró) és az AXA-nál is szinte ingyenes a Kamathozó.

A portál szerint jó alternatívát kínálnak még a Citibank, Erste, FHB, Raiffeisen és Unicredit bankszámlái. Mindegyiküknél megúszhatóak néhány száz forintból a havi kötelező pénzügyi műveletek.

A Citi ugyan teljes egészében áthárítja a tranzakciós díjat, így a nagyobb pénzmozgások esetén már magas költségekre lehet számítani, de példájukban így is az egyik legolcsóbb maradt.

Az Ersténél ugyan van kártyadíj és a készpénzfelvét sem olcsó, de a továbbra is ingyenes tranzakciók miatt kiszámítható terhet jelenthet.

Az FHB és a Raiffeisen a tranzakciós illeték felét terheli csak az ügyfelekre, és a készpénzfelvét egységesen 40-45 forint minden esetben, sőt egyszer egy idegen banki ATM használatot el is enged az FHB.

Az Unicredit a tranzakciós illetékkel sújtott utalásokat és a készpénzfelvételt drágította, ami a Pénzcentrum.hu véleménye szerint jó irány, hiszen kisebb összköltséget jelent a fogyasztóknak, mint ha elrejtenék ezeket a díjakat az egyéb szolgáltatásokban.

A készpénzfelvétel több helyen is ingyenes maradt.

Ami még izgalmas kérdés lehet, hogy mi a helyzet a kártyás vásárlásokkal, amelyeket eddig semelyik banknál nem terhelt semmilyen költség. Az MKB és a Budapest Bank teljes egészében áthárítja a kártyás vásárlások után keletkező illetéket az ügyfeleire, a Raiffeisen és az FHB csak a felét. A többi bank viszont benyeli ezeket a költségeket. Valószínűleg ezzel is próbálják a drágább készpénzhasználatról a kártyás fizetés felé terelni ügyfeleiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik