Gazdaság

Orbánt oktatta lapjában a jobboldali milliárdos

Széles Gábor keményen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, sokszor az ellenzékre emlékeztető szavakkal és tartalommal.

A Kína felé való nyitás kudarc volt, a szállodaipar a csőd szélén, a kiskereskedelem eladósodott, gazdasági alapjait helyre kell hozni, a bankszektor átalakításra szorul, az építőipar romokban – állítja Széles Gábor.

A jobboldali kötődéseiről ismert üzletember saját lapjában, a Magyar Hírlapban írt tételesen a szerinte számos változást igénylő kormányzati politikáról. A változtatások szükségességéért elsősorban az elmúlt 22 évet teszi felelőssé. Szerinte saját fejlesztési stratégiára lenne szükség, hiszen európai és világviszonylatban is kis ország vagyunk; amely sem hitelekkel, sem a fiskális politikai eszközeivel, sem privatizációval nem tud túljutni gazdasága problémáin.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Ma Magyarországon a legnagyobb szállodatulajdonos az egyik nagy kereskedelmi bank, mert annak idején az ő hiteleiből épültek a legnagyobb négy- és ötcsillagos szállodák – írja Széles. – Ezek sorra bedőltek, a felszámolás szélén állnak; és ez magával ránthatja az egész idegenforgalmat.

A kereskedelmi láncoknál visszaesett a forgalom, ennek következtében beszállítói tartozásaik vannak. Széles konkrét nevek nélkül, de példát is hoz egy olyan, „enyhén jobboldali” vállalkozóra, aki ötmilliárd forinttal segített az országos botrány elkerülésében egy nemzetközi méretű beszállítónak. A kiskereskedelemben sok kisbolt zárt be, ami – Széles diagnózisa alapján – a gazdasági alapok helyrehozását teszi a következő évek egyik legnagyobb feladatává.

A bankszektorral kapcsolatban azt mondta az üzletember: amikor még hatalmas profittal dolgoztak, akkor fényűző palotákat építettek és túl sok bankfiókot nyitottak, melyek mára (részben az internetes bankolás miatt) feleslegessé váltak.

Széles ítélete szerint az Orbán-kormánynak ezeket a problémákat nem szabad „a szőnyeg alá söpörnie”, hanem szakmai vitákon ki kellene beszélnie. Továbbá az egyes gazdasági ágazatok sajátos problémáira külön gazdaságfejlesztési és megsegítési stratégiát kellene kidolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik