Gazdaság

Hülyeség, hogy nem szeretik Magyarországot

uniós zászló (uniós zászló, )
uniós zászló (uniós zászló, )

Nem szerelmi viszony, hanem országérdekek alapján születnek Brüsszelben a döntések – mondta a magyar gazdaságot érintő kérdések kapcsán Rácz Margit közgazdász az M1 műsorában.

A magyar kormány unortodox gazdaságpolitikája a szokatlansága miatt váltott ki bizalmatlanságot – mondta Rácz Margit közgazdász az M1 A Lényeg című műsorában vasárnap. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója szerint ezt erősítheti az is, ha az unortodox eszközök nem felelnek meg az IMF vagy az Európai Bizottság elvárásainak. Hozzátette: a gazdasági növekedési mutató, amit 2012-re beépített a magyar kormány, nem valósult meg. Gazdasági növekedés nélkül pedig jóval kisebbek lesznek a bevételek, miközben a kiadási oldal nem zsugorodhat.

Arra a felvetésre, hogy Magyarországot egyszerűen „nem szeretik” Brüsszelben, kijelentette: „Ez egy hülyeség.” Mint mondta, nem szerelmi viszonyról van szó, itt országérdekek vannak. Például Nagy-Britannia is átlépte már a 3 százalékos hiánycélt, azonban a britek nettó befizetők a közös költségvetésbe, és nem tagjai az eurózónának. Ráadásul Magyarország 2004 óta folyamatosan megsérti a deficithatárt.

A túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban kiemelte: az úgynevezett hatos csomag keretén belül eddig még soha egy országtól sem vontak el pénzt. A kérdés az, hogy példát statuálnak-e Magyarországgal, vagy sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik