Gazdaság

Kisebb háborúval ér fel Sandy a világ gazdaságában

sandy romjai (sandy)
sandy romjai (sandy)

Ötvenmilliárd dollár bánja Sandy érkezését. Magyarországon is érezhető lehet a hatása.

Az elmúlt két napban tomboló szupervihar akár 25 milliárd dollárnyi termeléskiesést is jelenthet a negyedik negyedévben, ennyivel termeltek valószínűleg kevesebbet az otthon maradt emberek – véli Gregory Daco, az IHS Global Insight amerikai közgazdásza. Szerinte ez azt jelenti, hogy a várt 1,6 százalékos növekedés helyett ma már csak 1-1,5 százalékos növekedésre lehet számítani év végén. Mások szerint 0,2 százalékot „ér” majd a negyedév növekedésében a Sandy.


Sandy romjain az Államok, kattintson a képre! – Fotó: AFP / Timothy A. Clary

A boltok általánosságban a kiesés miatt legalább 3 százalékát bukni fogják a szokásos novemberi forgalomnak. De persze nem mindenkit érint egyformán a helyzet: a barkácsboltosok például alighanem már most dörzsölgetik a markukat a várható forgalomnövekedésnek köszönhetően.

New York, Budapest

Hogy lehet ez? Sandy egy olyan térségben tarolt, amely aránytalanul nagy súlyt képvisel az ország gazdaságában. Bár az Egyesült Államoknak nincs olyan egyértelmű „vízfeje”, mint amilyen Magyarországnak Budapest, azért a keleti part érintett térsége körülbelül olyan fontos a gazdasági termelésben, mint Magyarországon Közép-Magyarország.

A károkat ma már nagyobbra becsülik az Irene nevű hurrikán tavalyi támadásánál: akkor 20 milliárd dollár úszott el a viharban, viszont Sandy az elmaradt munkanapok és széles kiterjedése miatt már 50 milliárd körül járhat az IHS becslése szerint. Részben egyébként azért, mert Irene vasárnap, munkaszüneti napon érkezett, míg Sandy dolgos hétköznapokat tett tönkre.


Manhatten sötétségbe borulva, katt a képre! – Fotó: AFP / Mario Tama

Összességében élénkít

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a vihar összhatása mégis pozitív lesz az USA gazdaságára. A 10 elemző átlagban úgy számolt: bukik 0,2 százalékot a gazdaság most év végén, de 0,8 százalékkal többet fog nőni jövő év első negyedében, mint egyébként.

A vihar inkább úgy működik, mint egy háború, s nem úgy, mint egy tőzsdei összeomlás. Az utóbbi során egyik napról a másikra elpárolog egy csomó pénz, ami eleve csak papíron létezett. Egy háború vagy egy katasztrófa rombolása után azonban következik az újjáépítés, ami munkát és bevételt jelent sok cégnek és embernek.

Igaz, ez egyben azt is jelentheti, hogy felújításra költik az emberek azt, amit karácsonykor kütyük vásárlására szántak volna.

Sandy és a magyar állam

Az itteni gazdaságra Sandy elsősorban közvetve gyakorolhat pozitív hatást: ha Sandy valóban élénkíti az amerikai gazdaságot, akkor nőni fog a befektetői bizalom a világban. Vidámabb időkben pedig a kockázatosnak számító országok – ilyen Magyarország is – már nem is tűnnek olyan rossz biznisznek a befektetőknek.

Indulhat az állampapír-eladás és a kínaiak befogadása fejenként 70 millióért…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik