Gazdaság

Drasztikusan emelkedik a nők tarifája

számolás (laptop, számológép, )
számolás (laptop, számológép, )

Az unisex árazás bevezetésével az életkor függvényében hamarosan 20 és 80 százalék közötti drágulás várható a nők életbiztosítási tarifáinál. Eddig a hölgyek olcsóbban köthettek biztosítást, mint az urak – ez az egyenlőtlenség billen most a helyére.

Már csak néhány hétig köthetnek a férfiaknál kedvezőbb áron életbiztosítást a nők, amíg nem vezetik be minden biztosítónál az uniszex tarifákat – hívja fel a figyelmet az Azénpénzem.hu. A legtöbb társaság a szerződések átfutási ideje miatt már a december 22-i határidőnél jóval korábban kirukkolhat az új díjakkal.

Ami a nőknél jelentős drágulást, a férfiaknál viszont díjcsökkenést jelenthet. Hölgyek, ha éppen életbiztosítást szeretnének kötni, vagy módosítanák a már meglévő szerződésüket, most tegyék meg!

Jócskán megdrágulhat a nőknek

A férfiak és a nők életbiztosítási díjában eddig jelentős volt az eltérés, ami a korral emelkedett (nagyjából 55-60 éves korig). Az uniszex árazás bevezetésével az életkor függvényében 20 és 80 százalék között drágulhat a nők életbiztosítása. Megfordítva: ha jövőre kötnek biztosítást, akkor a jelenlegi díjért jövőre már csak kevesebb (átlagosan fele akkora szolgáltatás) járhat a hölgyeknek.

A fiatalabb és idősebb nőknél így kisebb lehet a díjemelkedés, s a legnagyobb drágításra a középkorúak számíthatnak. A férfiaknál viszont 20-30 százalék közötti díjcsökkenés várható.

Mikortól?

Az uniszex árazást az Európai Unió Bíróság döntése szerint 2012. december 22-ével kell bevezetni. Azonban a szerződések átfutási ideje miatt több biztosítónál már december 1-jétől csak az új tarifákon lehet szerződni. A Generali Biztosító november 17-étől alkalmazza az új tarifákat, az Aegon – amely november végéig akciósan hirdeti a kockázati életbiztosítását – az Union és az Erste Biztosító is december 1-jével tér át az új tarifákra. Az AXA Biztosító pedig már jelenleg is uniszex tarifákon kínálja az életbiztosításait.

A Signal Biztosító már a harmadik negyedévben uniszex tarifákkal értékesítette a legújabb unit linked biztosításait. (Ez egyébként a biztosítók többségére jellemző volt már az elmúlt hónapokban.) Náluk a teljes termékpaletta díjának váltása december közepére várható, addig azonban még a jelenlegi árakon lehet szerződést kötni.

Módosításnál is változhat a díj

Az új, a nőknek jellemzően drágább tarifák nemcsak az új szerződésekre vonatkoznak majd, hanem a korábbi biztosításoknál is azokat kell érvényesíteni, ha valaki szerződést módosít. Viszont ha nem változtat, akkor marad a korábbi (alacsonyabb) tarifa.

Ha tehát egy hölgy például meg szeretné emelni a biztosítási összegét, és még a régi tarifa szerint fizetne, akkor érdemes mihamarabb lépnie.

Amit még nem árt tudni: a munkáltatók adó- és járulékmentesen fizethetnek dolgozóik javára kockázati életbiztosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik