Gazdaság

10 tipp: így ússza meg az extra téli költséget

számla (számla)
számla (számla)

A vízművek arra hívja fel a figyelmet, hogyan kerüljük el a vízóra, illetve a vízvezeték fagyását. Aki nem ügyel erre, annak sokba kerülhet a gondatlansága.

Februárban a hideg időjárás komoly károkat okozott a házi ivóvízhálózatokon. Ez közel 3000 fogyasztót érintett csak a Dunántúli Regionális Vízművek Zrt. (DRV) működési területén. Az elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. Ami azt jelenti, hogy a fogyasztók gyakran nem fordítanak elegendő figyelmet a vízmérők megfelelő szigetelésére.

A felkészületlenség nemcsak kellemetlenséggel jár, hanem anyagilag is jelentős, ugyanis a mérőcsere költsége a fogyasztót terheli. Pedig néhány egyszerű lépéssel megelőzhetők a jelentős anyagi károk.

Íme 10 megelőzési tipp a DRV-től:
  1. A vízmérőakna belső felületét, a mennyezetet és az oldalfalakat is megfelelő szigeteléssel lássuk el!
  2. A szigetelőanyagnál fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből. Alkalmazzunk például hungarocellt!
  3. Az aknafedlap illeszkedését ellenőrizzük, ne legyenek hézagok, ahol a levegő az aknába áramolhat!
  4. A nyaralókban a téli, használaton kívüli időszakra a rendszert szakszerűen víztelenítsük!
  5. A télen nem használt ingatlanok vízvezetékrendszerét rendszeres időközönként ellenőrizzük, vagy megbízott útján ellenőriztessük az esetleges csősérülés elkerülése végett!
  6. Az esetleges vízelfolyások megelőzése érdekében a vízmérő előtti, közterület felé eső csapot a téli, használaton kívüli időszakra ideiglenesen zárjuk el!
  7. Nyissuk ki és hagyjuk nyitva a kertben, épületekben található csapokat, és engedjük le a berendezésekből (bojler, WC-tartály stb.) a vizet!
  8. Rendkívül fontos, hogy a megfelelő állásba fordítsuk a vízmérő utáni víztelenítő csapot, és engedjük le a házi vezetékhálózatból a maradék vizet.
  9. Ellenőrizzük, hogy az elzáró csapok jól zárnak-e!
  10. Ha mindezzel megvagyunk, a vízmérőn lévő számlálókerekek nem mozognak.

 

A fogyasztók és a vízmű közös érdeke a fagykármentes tél, ezért bővebb információval is szolgálnak, amit itt érhet el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik