Gazdaság

Nem engednek az egykulcsosból

adózás (adózás)
adózás (adózás)

A kormány állítja, hogy az egykulcsos adózás egyszerűbbé és igazságosabbá teszi az adórendszert. Az ellenzék szerint azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ma a parlamentben az új adótörvényről vitatkoztak a képviselők. Mint korábban megírtuk, több jelentős változás is lesz jövőre az adózásban, de a kormánypárt ezek közül is a legfontosabbnak azt tartja, hogy kivezetik a szuperbruttót. Vagyis a jövő évtől ténylegesen is egykulcsos lesz a személyijövedelemadó-rendszer.

Az adótörvény módosításának céljaként a jogharmonizációt és az adminisztrációs terhek csökkentését jelölte meg kedden Cséfalvay Zoltán (nemzetgazdasági államtitkár) az Országgyűlésben. Az ellenzék bírálta az egykulcsos adórendszert és az adótörvények folyamatos változtatását. A kormánypártok részéről a KDNP szerint csupán „mozgásban van” az adópolitika.

Cséfalvay a módosítások közül kiemelte: 2013. január 1-jétől megszűnik a szuperbruttó, ténylegesen egykulcsossá téve az adórendszert. A fideszes Puskás Imre azt mondta, az adózók érdekeit szem előtt tartó módosítást nyújtottak be. Célként jelölte meg, hogy olyan jogszabályok legyenek, amelyek könnyen értelmezhetőek, teljesíthetőek, és minél kevesebb adminisztrációs terhet rónak az emberekre.

Az MSZP szerint kiszámíthatatlan és átláthatatlan a kormány gazdaságpolitikája. A javaslatok között van előremutató elem is, de összességében a gazdasági növekedés és a nagyobb társadalmi igazságosság ellen hatnak. Szerintük az elmúlt 22 év legnagyobb megszorítása várható, ami a lakosság többsége számára a napi megélhetést is kérdésessé fogja tenni. Az ellenzéki politikus szerint a kormány adó-, társadalom- vagy oktatáspolitikájának mindig az a vége, hogy a rossz helyzetben lévőket még rosszabb helyzetbe hozza, míg azokkal kivételez, akiknek jobban megy a soruk. A kormánypárti vezérszónok az ellenzéki demagógia körébe sorolta, hogy a változtatások a gazdagok érdekeit szolgálnák a szegényekével szemben.

Seszták Oszkár (KDNP) egyetértett azzal, hogy nagyon sok törvényt módosít a javaslat, ugyanakkor ez szerinte szükséges, az egységes és arányos adórendszer bevezetését teszi véglegessé. Ez pedig a társadalmi szolidaritást erősíti, támogatja a nagycsaládosokat, és az illeték elengedésével a kisebb lakásba kényszerülőket is segíti. Az ellenzék kritikájára reagálva hozzátette: a szegények nem lesznek szegényebbek az egykulcsos adótól. Problémáikat pedig nem az adórendszernek kell megoldani.

Volner János (Jobbik) szerint a kormány folytatja a szocialisták megszorításait, a kabinet pedig a jogalkotási törvényt sértve próbálja elfogadtatni kiszámíthatatlan adótörvényét. Leszögezte, hogy bár az egykulcsos adórendszer nem váltotta be a reményeket, a kormány ennek befejezésére készül, tovább növelve ezzel a társadalmi különbségeket.

Az LMP részéről Vágó Gábor szólalt fel, aki az egykulcsos adót ősbűnnek, a kormány elmúlt két évét pedig gazdasági ámokfutásnak nevezte. Kiemelte, hogy Európában mindenhol a progresszív adózás felé fordulnak, amit a gazdasági miniszter nem vesz észre. Kifejtette: az adórendszeren keresztül kellene lemondania a magasabb keresetűeknek a többletjövedelmükről, csökkentve ezzel a társadalmi különbségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik