Gazdaság

Téved a kormány, ha azt hiszi, nyerő lapjai vannak

A magyar kormány egyáltalán nem akar megállapodni az IMF-fel, folyamatosan blöfföl, megvezeti a külföldi befektetőket. Egyelőre hisznek neki, de el fogja veszíteni a pókerjátszmát – mondja egy vezető elemző Franciaországból.

A Magyarország körüli befektetői légkör javulása kizárólag az Európai Központi Bank és az amerikai szövetségi jegybank, a FED grandiózus kötvényvásárlási és készpénzbővítő lépéseinek köszönhető. A nagy, párizsi székhelyű bankház, a Société Générale feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető stratégája, Benoite Anne az alapblog.hu-nak adott interjúban kifejti: szerinte a budapesti kormány egyáltalán nem akar megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal.

Az interjúalany úgy fogalmaz, hogy a magyar kormány folyamatosan blöfföl, megvezeti a külföldi befektetőket. Egyelőre hisznek nekik, de ez csakis az EKB-nak és a FED-nek köszönhető. A végén azonban a magyar kormány valószínűleg elveszíti a pókerjátszmát – mondja a vezető francia elemző, akivel a porfolio.hu által szervezett nemzetközi, gazdasági fórumon beszélgettek.

Szerencsejátékot űz a kormány az IMF-fel

A szakértő meggyőződése, hogy fél év múlva még mindig ugyanott fogunk tartani, ahol most: sehol. Szerinte semmi sem fog ugyanis változni az IMF-EU kontra magyar kormány huzakodásában. Úgy látja, nem haladnak a tárgyalások. A magyar kormány ragaszkodik eddigi, szerinte jól bevált taktikájához: húzni az időt mindaddig, amíg tudja kizárólag a piacokról finanszírozni a szükségleteit.

Ez egy pókerjátszma a részéről: blöffökkel vezeti meg a külföldi befektetőket. Hozzátette azt is: további sok szerencsét kívánok ehhez a magyar kormánynak.

Nem ellenség, szövetséges

Az interjú készítője itt emlékezetett arra, hogy Ankara megúszta az IMF-megállapodást egy magyarhoz hasonló, időhúzó taktika révén. Erre a szakértő elismerte, kissé elfogult az IMF irányába, hiszen korábban ő is ott dolgozott. De mint hangsúlyozta, pont ezért tudja, hogy a Valutaalap rendkívüli biztonságot képes nyújtani az olyan nagyon nyitott, következésképpen sebezhető gazdaságoknak, mint amilyen például Magyarország.

Azt is megjegyezte: az IMF nem követel semmilyen olyan intézkedést, amely a szociális igazságtalanságokat fokozná. Átláthatóságot, kiszámíthatóságot kér csupán olcsó hitelekért cserébe. S ez különösen fontos lehet akkor, amikor a világban a hangulat megint rosszabbra fordulhat, és visszaesik a kockázati étvágy. Az IMF-háttérrel maga mögött a magyaroknak nem kellene aggódniuk és olcsóbban is finanszírozhatnák magukat – szögezte le.

Azt is elárulta: nem tud másra gondolni, mint hogy a magyar kormány egyszerűen nem akarja, hogy kívülről belelássanak a kártyáiba. Ez azért abszurd, mert az Európai Unió országai nem tudnak együtt menetelni és együttesen fejlődni, ha a tagállamok nem ismerik egymás helyzetét. Az IMF nem ellenség, hanem egyértelműen barát, Magyarország legfőbb szövetségese – jelentette ki.

Nem lehet, hogy mégis jól csinálják?

Ezen a ponton az újságíró próbálta meggyőzni az elemzőt, mondván: egyre több jel utal arra, hogy helyesen gondolkodtak a magyar döntéshozók. Mert például egyre olcsóbban lehet hitelhez jutni a piacokról, folyamatosan javul a magyar költségvetés helyzete, növekszik a devizatartalék, erősödik a forint, úgy tűnik, teljesíteni tudjuk a hiánycélokat – sorolta.

Az elemző is elismerte, hogy a fiskális helyzet javult. De rögtön hozzátette: ezt rossz, hosszú távon fenntarthatatlan eszközökkel érték el. Ez a politika magában hordozza saját maga összeomlását, és ezt a ma még csak a felszínre figyelő piacok is előbb-utóbb észreveszik szerinte.

Úgy véli egyébként, hogy a FED pénzpiaci lazításokat elősegítő és az EKB korlátlannak ígért kötvényvásárlási politikájának köszönhetően a közeljövőben kedvező marad a környezet. Nyilván ebbe élik bele magukat a magyar döntéshozók. Csakhogy – meggyőződése szerint – roppant felelőtlenül, mindent egy lapra feltéve teszik ezt. Mert a piaci légkör mostanában meglepően rövid idő alatt gyökeresen megváltozhat. S ekkor a befektetők, akik most a magas hozam miatt idehozzák a pénzüket, azonnal hátat fordíthatnak a magyar kötvényeknek.

Az elemző szerint éppen az a gond, hogy az eredmények kizárólag a nemzetközi pénzügyi-gazdasági környezet javulásából következnek. Nem a kormányzati politikából. Mert az nem befektetőbarát, nem fenntartható és nem segíti a gazdasági növekedést. Már csak ezért sem szabadna a magyar kormánynak ennyire elbizakodottnak lennie, amikor az IMF-fel huzakodik.

Magyarország – a saját szemszögéből nézve – pillanatnyilag példátlanul szerencsés nemzetközi szituációban evickél – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik