Gazdaság

Matolcsy túl nagyot szorít – távolabb az IMF-alku

Megszorítás (megszorítás, öv)
Megszorítás (megszorítás, öv)

A bankszövetség a negatív hatásokra figyelmeztet. Az elemzők szerint is eltúlzott a csomag.

A Magyar Bankszövetséget megdöbbentette, hogy a kormány „egyoldalúan megszegi” a közösen elfogadott, aláírt együttműködési megállapodásokat. A szervezet szerint a bejelentett intézkedések – parlamenti elfogadásuk esetén – veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását. A bejelentett csomag minden eleme tovább csökkenti a bankok hitelezési képességét, ami erősen visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, akadályozza a kilábalást az elhúzódó gazdasági válságból.

Elemzők szerint túlzott mértékű a csomag

A szükségesnél nagyobb mértékűnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzők is Matolcsy György szerdán bejelentett 367 milliárdos jövő évi „költségvetési kiigazítási csomagját”. Az véleményük szerint tovább ronthatja a növekedési kilátásokat, és emelheti az inflációt. A bejelentésre a forint és a részvényárfolyamok is gyengültek.

Az Erste Bank elemzője túlzottnak nevezte a kiigazítás mértékét. Úgy vélte: a korábbi „egyenlegjavító program” mellett ugyan volt kockázata a 2,7 százalékos államháztartási hiány elérésének, de a most bejelentett hét lépés tovább rontja a növekedési kilátásokat. Nyeste Orsolya ebből a szempontból különösen a bankadó megfelezésének elhalasztását és a tranzakciós illeték kétszeresére emelését nevezte fájdalmasnak. Ezekkel ugyanis fennmarad a szektor terhelése 2013-ban is, ami kedvezőtlenül hat a banki hitelezési aktivitásra, a beruházásokra, a növekedésre. Szerinte nem kétséges, hogy a terhek egy részét a vállalkozások a fogyasztókra hárítják, ami tovább távolítja a várható inflációt a 3 százalékos céltól.

A Takarékbank elemzője azt mondta: a most, illetve a korábban a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett csomaggal akár 2 százalékra is csökkenhet a jövő évi hiány. Suppan Gergely annak kapcsán, hogy nem felezik meg a bankadót jövőre, azt mondta: így nehezebben köthető megállapodás a Nemzetközi Valutalappal (IMF), amely korábban a bankadó kivezetését kérte. A nemzetközi környezet jelentős javulása miatt jelenleg „nincs égető szükség” egy IMF-megállapodásra. A bejelentett intézkedések eredményeképpen az is elképzelhető, hogy a nagyobb költségvetési mozgástér miatt nem kell halasztani a pedagógusok béremelését.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán összesen 367 milliárd forint értékű kiigazítást jelentett be, köztük azt, hogy  a korábbi tervekkel ellentétben a kormány nem csökkenti a felére a bankadót 2013-ban, amiből 72 milliárd forint többletbevételt remél. További 90 milliárdot vár a költségvetés a bankszektortól amiatt, hogy a tranzakciós illeték általános mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik