Gazdaság

Már 105 ezer forintos minimálbérrel is beérnék

forint (forint, érme, )
forint (forint, érme, )

Tízezer forinttal leszállította a jövő évi minimálbérre vonatkozó elvárását a Munkástanácsok, s már csak 105 ezer forintot javasol.Úgy számoltak, jövőre 91 500 forint lehet a létminimum, ennek legalább a háromnegyedéhez lőnék be a legkisebb nettóbért.

Bruttó 105 ezer forintos minimálbért és bruttó 120 ezer forintos garantált bérminimumot javasol 2013-ra a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) – tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t. Tíz napja még 10 ezer forinttal több, 115 ezer forintos minimálbért szerettek volna elérni. A garantált bérminimumnál azonban már akkor is 120 ezer forintot jelöltek meg elérendő célként.

A MOSZ közleménye szerint 2013 elején – a mind jobban gyorsuló áremelkedések miatt – a létminimum összege egy munkavállaló esetében 91 500 forint lesz. A jelenleg érvényes 93 ezer forintos minimálbér elkölthető értéke ennek az összegnek csak a kétharmadát éri el.

A szervezet minimális elvárása, hogy a 2013-as új minimálbér összege legalább a létminimum háromnegyedét érje el, és ezzel álljon vissza a 2012 év eleji állapot – közölte a MOSZ. A garantált bérminimum jelenlegi bruttó 108 ezer forintos összege az év elején az akkori létminimum 84 ezer forintos összegének a 85 százalékát érte el. A MOSZ minimális igénye ezért az, hogy a 2013-as garantált bérminimum esetében se romoljon ez az arány.

A munkaadók terheinek mérséklése érdekében és a foglalkoztatási szempontok figyelembevétele miatt a MOSZ nyitott arra is, hogy az alacsony jövedelmű munkavállalóknál a nettó bérek javasolt összegét részben vagy egészben a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése biztosítsa – hangsúlyozzák a közleményben.

A MOSZ szerint az elhúzódó hazai recesszió egyik fő oka a hazai fogyasztás tartós visszaesése. A statisztika is azt mutatja, hogy az alacsony jövedelmű háztartások a jövedelemnövekményük jóval nagyobb hányadával teremtenek keresletet a hazai termékek iránt, mint a magas jövedelműek – teszik hozzá.

A szövetség közleményében kitér arra is: elkeserítő tapasztalat az is, hogy az alacsony bérkategóriákban dolgozó munkavállalók növekvő mértékű önkizsákmányolással, a törvényes korlátokat jóval meghaladó túlóravállalással próbálják meg saját és családjuk megélhetését biztosítani. Ez a gyakorlat a MOSZ szerint oda vezet, hogy a tömeges munkanélküliség egymás mellett él a tömeges 12-16 órás munkavégzéssel, ahelyett, hogy a többletmunkára munkanélkülieket vennének fel és ezzel a foglalkoztatást bővítenék.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) korábban legalább százezer forintos minimálbérre és 116 ezer forintos bérminimumra tett javaslatot. Akkor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)
pedig azt mondta megkeresésünkre, ők ezt is kizártnak tartják. Szerintük képtelenség, hogy a GDP-növekedés tízszerese legyen a bérkövetelés. A VOSZ akkor úgy látta, az sem lehetetlen, hogy egyáltalán lesz minimálbér-emelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik