Gazdaság

15 ezerrel több nyugdíjat hozhat a postás

nyugdíjas (nyugdíjas)
nyugdíjas (nyugdíjas)

Átlagban havi 1488 forint emelést kapnak visszamenőleg a nyugdíjasok, így novemberben mintegy 15 ezer forinttal többel csöngethet be hozzájuk a postás.

Átlagosan havi 1488 forinttal, 1,6 százalékkal emelkednek november elsejétől januárig visszamenőlegesen a nyugdíjak és egyes szociális ellátások, vagyis novemberben mintegy 15 ezer forint pluszt kapnak az érintettek. A januárban végrehajtott 4,2 százalékos emeléssel együtt éves szinten 5,8 százalékos volt a növekedés. Jelenleg Magyarországon csaknem 2,9 millióan részesülnek nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban, az év eleji adatok szerint átlagosan havi 93 112 forintban – írta a Világgazdaság.

Nyugellátást ma mintegy 2,2 millióan kapnak, átlagosan havi 99 ezer forintnyit. Az év közbeni nyugdíjemelést törvény írja elő, ha az infláció magasabb, mint azt korábban várták.  Így őszre már csak az emelés mértéke volt a kérdés, különösen az, hogy kiszámításánál figyelemmel lesznek-e a nyugdíjas fogyasztói kosárra. Ennek azért van jelentősége, mert ha az idősek fogyasztásában nagyobb súllyal megjelenő termékek és szolgáltatások az átlagosnál jobban drágulnak, akkor őket az átlagosnál jobban sújtja az infláció.

2010 óta ez általában így is történt, döntően az élelmiszerek árának folyamatos és jelentős emelkedése miatt. 2011-ben összességében ugyan csak 0,5 százalékos volt az eltérés az átlagos és a nyugdíjas fogyasztóiár-index között (az utóbbi javára). De például tavaly áprilisban az átlagos 4,7 százalékos inflációval szemben 5,7 százalékkal drágultak az idősek által fogyasztott javak. Az idei év első hónapjában gyakorlatilag eltűnt ez a különbség: az előző évihez viszonyítva a nyugdíjasok árindexe 5,7, míg a lakosságé 5,8 százalékkal emelkedett.

A lap által megkérdezett Németh György közgazdász-szociológus szerint a nyugdíjasok a bérből és fizetésből élőknél mindenképpen jobban járnak, mert az inflációkövető emelés biztosítja a nyugellátások reálérték-megőrzését.

Még a Bajnai-kormány döntött arról, hogy átáll a nyugdíjemeléseknek erre a rendszerére. Korábban az emeléseknél csak fele részben vették figyelembe az inflációt, a számításnál ugyanolyan súllyal esett latba a nettó keresetnövekedés.

Az infláció egyébként idén szeptemberben a négy évvel ezelőtti csúcsra, 6,6 százalékra kúszott fel. S Európában nálunk a legmagasabb. Szakértők szerint éves szinten 5,7-5,9 százalék lehet az árnövekedés az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik