Gazdaság

Varga: a kiigazítás miatt sebezhető az ország

varga_mihály (varga mihály)
varga_mihály (varga mihály)

Az IMF-tárgyalásokra még mindig nincs időpont, de addig nem akar a kormány eurókötvényt kiadni.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság sebezhetősége jelentősen csökkent, és ha nem változik alapvetően a külső környezet jövőre, akkor nem lesz szüksége külső finanszírozásra; eurókötvény kibocsátására Magyarország csak az IMF-megállapodás után készül, és a miniszter szerint nem lenne helyes azt az üzenetet küldeni, hogy Magyarországnak nem fontos a megállapodás.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén pénteken Tokióban az MTI-nek arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaság helyzetéről és a magyar gazdaságpolitika lépéseiről tájékoztatta az IMF tisztségviselőit. Az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta: “Szívesen mondanám, hogy már meg is van az időpontja, de ez nem volna igaz”. Ugyanakkor hozzátette: nem volna helyes azt az üzenetet küldeni, hogy Magyarországnak nem fontos a megállapodás.

Kifejtette: Magyarország fiskális pozíciója sokat javult az elmúlt két évben, de a növekedési kilátások romlása miatt továbbra is sebezhető az ország. Ugyanakkor “sokkal kevésbé sebezhető, mint két évvel ezelőtt. Akkor azon a tízes listán voltunk, amely azon országokat tartalmazta, ahol várható csőd hamarosan. Ettől szerencsére messze kerültünk” – tette hozzá.
“Ha nem változik alapvetően a nemzetközik környezet 2013 közepéig-végéig, akkor Magyarországnak nem lesz szüksége külső finanszírozásra” – közölte.

A miniszter elmondta: “Ami miatt a sebezhetőség fennáll, azok a növekedési kilátások. A kiigazítás óhatatlanul magával hozta, hogy a növekedési feltételek romlottak”.

Felmerült, hogy a kormány eurókötvényeket bocsásson ki a devizapiacon, de erre Magyarország csak az IMF-megállapodás megkötését követően készül – erősítette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik