Gazdaság

Az IMF még nem jön vissza, de vizsgálja Matolcsy csomagját

A Nemzetközi Valutaalap szakemberei megvizsgálják a kormány költségvetési kiigazító intézkedéseit - közölte Iryna Ivaschenko.

Az IMF magyarországi irodájának vezetője egyben jelezte: nincs még időpont a nemzetközi hitelezők és a magyar hatóságok közötti budapesti egyeztetések folytatására. Előzőleg ugyanezt mondta Gerry Rice, a IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója. – „Nincs még időpontja egy új budapesti látogatásnak, de nyilvánvalóan továbbra is kapcsolatban állunk a magyar kormánnyal és az európai partnereinkkel.”

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az IMF mely pontokon kérte a magyar kormány álláspontjának tisztázását, a külkapcsolati igazgató annyit mondott, hogy a valutaalap fő irányvonalait az IMF küldöttségének július 26-án kiadott sajtóközleménye tartalmazza. „Nem javasolunk szigorúbb pénzügyi intézkedéseket, mint amennyit a kormány jelenlegi, 2013-as költségvetési célja tartalmaz – hangsúlyozta Rice. – A javaslatainkban nincs szó további megszorításokról.”

Az MTI ugyanakkkor azt követően kereste meg Iryna Ivaschenkót, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette: a kormány az idei költségvetésben 133 milliárd, a jövő éviben 397 milliárd forintos kiigazítást hajt végre azért, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány az idén és jövőre se emelkedjen a módosított hiánycél, 2,7 százalék fölé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik