Gazdaság

Oszkó: Nem túl fényesek a kilátások

oszkó péter (oszkó péter, )
oszkó péter (oszkó péter, )

Több száz milliárdos kockázatot lát a költségvetésben a volt a pénzügyminiszter: a GDP fél-egy százaléka is lehet a lyuk.

„Nem túl fényesek a kilátások: az idén egy százalékos recesszió lesz, és innentől éveken át legfeljebb egy százalékos növekedés lesz várható” – mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány technikai kivetítése alapján. Ez 2015-ig tekinti át a magyar gazdaság főbb számainak várható alakulását, az augusztus 31-i állapot alapján.

Az előrejelzés szerint, ha nincsenek jelentősebb változások, akkor a rossz növekedés mellett a költségvetés hiánya is rosszabb lehet a konvergenciaprogramban foglaltnál, akár egy százalékponttal is. A versenyszférában emelkedő bérek mellett romolhat a foglalkoztatás, nőhet a munkanélküliség. Az államadósság sem javul, 2015-ig a 80 százalék körüli szinten ragad be.

Oszkó Péter szerint idén nem lesz szükség drasztikus kiigazításra, de a későbbiekben szükség lehet ilyenre.

Az intézet szerint a költségvetésbe ráadásul bejöhet több kiadási kötelezettség is. Ilyen például a telekomadó miatt indult uniós per, amelyet ha jövőre elveszít a kormány, 180-200 milliárd forintot is ki kell perkálnia. Az alapítvány szerint a kormány várakozásánál körülbelül 30 milliárd forinttal több lesz a kamatkiadás is az államadósság után. Az alapítvány 313 forintos euróárfolyammal számol jövőre – ez lehet az árfolyam szerintük akkor, ha a kormány továbbra is lebegteti az IMF-megállapodást.

Jelentős, de ismeretlen összegű tétel lehet az is, ha a kormány valóban felvásárolja az E.On földgázüzletágát. A 300 milliárdos munkahelyvédelmi akciótervre továbbra sincs fedezet. Kockázatosnak ítéli az alapítvány az e-útdíj bevezetéséhez szükséges 40 milliárdos beruházási költségének fedezetét is, mivel nincs betervezve sem az idei, sem a jövő évi költségvetésbe. A gyógyszerkassza egyenlege is bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik