Gazdaság

Hamarosan jön az újabb Matolcsy-csomag

orbán viktor-matolcsy györgy (orbán viktor, matolcsy györgy, )
orbán viktor-matolcsy györgy (orbán viktor, matolcsy györgy, )

Piaci szakértők körében egyértelmű konszenzus alakult ki arról, hogy a jövő évi költségvetés a jelenlegi formájában nem tartható.

A Raiffeisen Bank elemzői GDP 1,5%-nak megfelelő (450 milliárdos) lyukat jeleznek előre a 2013-as büdzsében. Ezek alapján azt valószínűsítik, hogy a kormány a közeljövőben egy újabb költségvetési kiigazító csomagot jelent be – írja a Portfolio.hu.

A gazdasági portál emlékeztet rá, hogy a héten számos elemzőház mutatott rá arra, hogy a 2013-as költségvetés jelenlegi tervezetében méretes lyuk tátong.

Közben a Népszabadság immár arról ír: a kormány kész tényként kezeli, hogy a jövő évi 2,2 százalék hiánycélt „elengedik”, és így teremtenek elő további pluszforrásokat. A lap úgy tudja, a hiánycél legfeljebb fél százalékkal, 2,7 százalékra módosulhat.

Matolcsy miniszter néhány napja mindenesetre arról értekezett, hogy 2012-ben a nyugdíjvagyon nélkül is 3 százalék alatti lesz a hiány, jövőre átmeneti adók nélkül is az idei deficitet” hozzák. A kormány közben karcsúsítja az államot, lezárja a pazarló költekezés csatornáit, csökkenti az állam eladósodását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik