Gazdaság

Idén több adót facsartak ki belőlünk, mint tavaly

Fizetés (fizetés, posta, levél)
Fizetés (fizetés, posta, levél)

A kormányzati szektor hiánya jóval kevesebb lett az idei első félévben, mint tavaly. Az ok: jócskán nőttek az adóbevételek, jóval több áfát és szja-t fizettünk.

A KSH előzetes adatai szerint a kormányzati szektor 2012. I. félévi hiánya 393 milliárd forint volt (ez a GDP 2,8 százaléka). Ez úgy jött ki, hogy a kormányzati szektor bevétele 6335,4 milliárd forintot, kiadása 6728,6 milliárd forintot tett ki.

Az idei 393 milliárd forintos hiányszámban az az érdekes, hogy a tavalyinál 251 milliárd forinttal, vagyis majdnem 40 százalékkal kevesebb. (A KSH a tavalyi első félévet a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásával kapcsolatos, 2710 milliárd forintnyi extra bevétel nélkül vette figyelembe.)

A hiánycsökkenés oka pedig az, hogy idén a kiadásoknál (ahol mindössze 2,9 százalékos növekedés volt) jóval nagyobb mértékben nőttek a bevételek (7,5 százalékkal).

Első félév: nőttek az adóbevételek

A bevételnövekedés elsősorban a termelési- és az importadó-bevételek jelentős növekedéséből adódik (9,1 százalék). Ezen belül 10,8 százalékkal nőttek például az áfabevételek (emlékszünk, idén januártól emelkedett az általános áfakulcs, 25-ről 27 százalékra). S ennél is jobban (12,9 százalékkal) növekedtek a jövedelemadó-bevételek (ami mögött az adójóváírás megszüntetése rejlik, hiszen emiatt a legkevesebbet keresőknek is kell szja-t fizetniük). Emelkedtek még a társadalombiztosítási hozzájárulások (3,6 százalékkal) és az egyéb bevételek is (5,2 százalékkal).

A kiadásokon belül leginkább az egyéb kiadások nőttek (11,9 százalékkal). Emelkedtek még a munkavállalói jövedelmek is (2,1 százalékkal), és a kamatok is (4,1 százalékkal). A felhalmozási kiadások viszont 8,5 százalékkal csökkentek, míg a pénzbeni társadalmi juttatások nem változtak.

Második negyedév: még dinamikusabban nőttek az adóbevételek

2012 II. negyedévében a kormányzati szektor bevétele 3352,4 milliárd, kiadása 3431,3 milliárd, hiánya 78,9 milliárd forint volt. A bevételek 2012 II. negyedévében 13,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Ez elsősorban az egyéb bevételek (39,6 százalékos) jelentős növekedéséből adódik, amihez az újabb magán-nyugdíjpénztári átlépések 56,2 milliárd forinttal járultak hozzá.

Ezenkívül a termelési- és importadó-bevételek is emelkedtek (9,7 százalékkal). Köztük az áfabefizetések 13,9 százalékkal, a jövedelemadó-bevételek 14,4 százalékkal és a társadalombiztosítási hozzájárulások 4,4 százalékkal emelkedtek. Vagyis az adóbevétel emelkedése erőteljesebb volt a második félévben.

A kiadások 4,5 százalékkal növekedtek 2012 II. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten. A folyó termelőfelhasználás (9,1 százalékkal), a kamatok (7,8 százalékkal) és a munkavállalói jövedelem (4,5 százalékkal) ugyancsak növekedtek. A felhalmozási kiadások viszont jelentősen, 22,4 százalékkal estek vissza, a pénzbeni társadalmi juttatások pedig enyhén csökkentek (0,9 százalék).

Tavalyi többlet és hiány

A kormányzati szektor „maastrichti” többlete 2011-ben a nemzeti számlák II. előzetes adatai alapján 1213 milliárd forint volt, a GDP 4,3%-a. Az adatokat a KSH a túlzotthiány-eljárásról (Excessive Deficit Procedure – EDP) szóló jogszabály alapján a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA95) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően jelentette az Eurostatnak. Az ESA és az EDP módszertana a swapügyletek elszámolásában eltér egymástól, az ESA a swapügyletekből származó kamatfizetéseket pénzügyi tranzakcióként, az EDP-jelentés tulajdonosi jövedelemként számolja el.

A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai alapján 2011 végén 22 690 milliárd forint volt, a GDP 81,4%-a.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik