Gazdaság

Tízezer számra indítanának pert a devizaadósok

ház-pénz-mérlegen (ház és pénz mérlegen)
ház-pénz-mérlegen (ház és pénz mérlegen)

Tizenegy szervezet összefogásával gyűjtenék a devizahitelesek perindítási nyilatkozatait, és amint ezekből összegyűlik tízezer, együtt fordulnának a bírósághoz. Mert úgy vélik, a kormány a devizában eladósodottak többségét cserbenhagyta.

A hitelkárosultak érdekeit felkaroló tizenegy szervezet perindítási szándéknyilatkozat letétbe helyezésére szólította fel tegnap a cserbenhagyott többséget, mert a kormány eddigi intézkedései nem segítettek rajtuk. Amint összegyűlt tízezer ilyen szándéknyilatkozat, egyszerre forduljanak keresettel az illetékes bírósághoz – adta hírül a Magyar Szociális Fórum a Népszavában.

A perek indításával egyidejűleg döntenének arról is, hogy felfüggesszék-e az egyoldalúan kivetett követelések teljesítését, vagy megvárják a bíróságok kártalanítást is magában foglaló ítéletét.

A 11 szervezet abban jelöli meg a hitelkárosultak közös célját, hogy a banki tőketartozást a szerződéskötés időpontjában érvényes árfolyamon rögzítsék forintban, azt egyenlő részletekben lehessen visszafizetni, és a szerződő felek egyenrangú megállapodásának alapján köttessék erről új szerződés.

Céljuk továbbá a bankok egyoldalú szerződésmódosításának megtiltása, valamint az, hogy a tőketartozást a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatához igazodó, törvényben rögzített kamattal lehessen csak növelni. A családok egyetlen lakásáról szerintük a jelzálogot is véglegesen törölni kell. Megtiltanák az ilyen címen elrendelt kényszerintézkedéseket, és követelik az eddig elszenvedett károk megtérítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik