Gazdaság

Így kerülheti el, hogy felhalmozódjon a gázszámlája

Haláleset, maradandó rokkantság, 30 napnál hosszabb múlékony teljes munkaképtelenség (táppénz) és 30 napnál hosszabb, önhibán kívüli munkanélküliség esetén akár egy évig is kaphat segítséget a gázszámlája rendezéséhez.

Ehhez azonban előre szerződést kell kötnie a Tigáz Számla Angyal számlabiztonsági programra. Ennek díja is van: az átlagos számlaérték 6,154 százaléka, ami átlagos havi tízezer forintos gázszámlánál havi 615 forint pluszköltséget jelent. A szolgáltatás összege is a havi számlaértéktől függ. Így a tízezer forintos példánál maradva a következő térítéseket kaphatja, aki szerződik a szolgáltatásra:

Maradandó rokkantság vagy halál esetén 120000 forintot írnak jóvá a gázszámláján (ami az átlagos számlaérték 12-szerese). Vagyis ilyen esetben egy évig nem kell fizetni a gázdíjat.

30 napon túli múlékony (teljes) munkaképtelenség (táppénz) és 30 napon túli önhibán kívüli munkanélkülivé válás esetén a 615 forint havidíjért cserébe havonta 10 000 forintot, azaz az átlagos számlaértéket írják jóvá havonta a gázszámlán. Ezt az értéket addig írják jóvá, amíg a munkaképesség helyre nem áll, illetve munkát nem talál az ügyfél, feltéve, hogy ez nem tart egy évnél tovább. Vagyis maximum 12 hónapig kaphat segítséget az ügyfél.

Ha a kiegyenlítésre váró gázszámla összege magasabb, mint a jóváírásra átutalt összeg, akkor a fennmaradó részt az ügyfélnek kell kipótolnia. Abban az esetben, ha a gázszámla végösszege kevesebb, mint a jóváírásra átutalt összeg, akkor a fennmaradó rész többletként/túlfizetésként jelenik meg ügyfelünk számláján, amit majd elfogyaszthat a jövőben.

A szolgáltatást azok a 18 és 65 év közötti természetes személyek vehetik igénybe, akiknek van érvényes egyetemes szolgáltatási (korábban közüzemi) vagy szabadpiaci szerződése a Tigáz Zrt-vel. A rokkantsággal és táppénzzel összefüggő szolgáltatás teljesítéséhez a programhoz csatlakozó ügyfélnek rendelkeznie kell munkaviszonnyal, míg a munkanélküliségi szolgáltatás igénybevételéhez alkalmazotti jogviszonnyal.

Fontos például az is, hogy a múlékony munkaképtelenségre (táppénz) csak akkor fizetnek, ha az a szerződéskötés után legalább 30 nappal következik be, az önhibán kívüli munkanélküliségnél pedig 60 nap a halasztási idő. A korábban keletkező kár automatikusan elutasításra kerül.

A további feltételekről itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik