Gazdaság

Kevesebb kaját, benzint, bútort és műszaki cikket vettünk

bolt (bolt)
bolt (bolt)

Júliusban 2,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, s a tavalyi évhez képest is kevesebbet vásároltunk az üzletekben.

Leginkább az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése miatt csökkent júliusban a kiskereskedelmi forgalom mennyisége. Viszont a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma változatlanul dinamikusan nőtt.

Hol vásároltunk kevesebbet

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene júliusban 2,4 százalékkal csökkent. Az év első hét hónapjában viszont lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene viszont nemcsak júliusban mérséklődött (2,5 százalékkal), hanem az első hét hónapban is elmaradt az előző év azonos időszakától (2,1 százalékkal).

Júliusban a legnagyobb mértékű csökkenés (8,1 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett. Mérséklődtek továbbá az eladások a használtcikküzletekben, illetve a könyv-, számítástechnikai üzletekben is. A magas üzemanyagárak mellett pedig tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások értékesítése is. Itt az eladások júliusban 2,0 százalékkal, az első hét hónapban pedig 2,8 százalékkal mérséklődtek.

Ahol nem fogtuk vissza magunkat

Nem vásároltunk viszont kevesebbet (igaz többet sem) az iparcikküzletekben és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-üzletekben. De az előző évinél többször járultunk a kasszához az illatszer- és a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben. S változatlanul egyre gyakrabban gondolunk a csomagküldő és internetes kiskereskedőkre akkor, amikor valamire szükségünk van. Nem véletlen, hogy az ő forgalmuk folyamatosan dinamikusan nőtt most is (27,1 százalékkal).

Összességében

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,6 százalékkal, az év első hét hónapjában 1,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. júliusban 731 milliárd forint, az első hét hónapban 4524 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik