Gazdaság

Idén még kihúznánk devizakötvény-kibocsátás nélkül

Valószínűleg dollárkötvényeket fog az állam kibocsátani, de csak az EU-IMF hitelkeret-megállapodás után. Akkor viszont egy hónap alatt összehoznák az ügyletet.

Kapcsolódó cikkek

A devizakötvény-kibocsátás azért van egy ideje napirenden, mert a devizaadósság legolcsóbb finanszírozását keresik. Az időzítésről annyit tudni: továbbra is tartja magát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ahhoz, hogy csak az EU-IMF hitelkeret-megállapodás után várható devizakötvény-kibocsátás. A piac is ezt várja az államtól.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese, Borbély László András a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában azt mondta: novemberi hitelmegállapodás esetén 1 hónapon belül a piacra tudnának bocsátani egy (feltehetően dolláralapú) kötvényt.

Miért pont dollár?

A dollárkibocsátás azért lehet a favorit, mert jelenleg az amerikai alapoknak van igazán pénze – magyarázta a lehetséges forgatókönyvet az ÁKK helyettes vezetője, aki szerint akár 3-4 hét alatt is meg tudnak szervezni tokkal-vonóval egy ilyen kibocsátást.

Borbély úgy látja, hogy finanszírozás szempontjából nem létfontosságú az idei devizakötvény-kibocsátás, mert a tartalékokkal együtt ki tudják fizetni a kötelezettségeinket. Mindez persze akkor igaz, ha a forint-állampapírpiac továbbra is megfelelően működik. Amire úgy tűnik jó esély van.

Nagy siker az állampapír

Az ÁKK egyébként nagy sikerként értékeli a lakossági állampapír-értékesítést, mert a tervezett mennyiség tízszeresét sikerült eddig eladni, és év végéig akár 400 milliárd forinttal is emelkedhet a hazai kézben lévő állampapír-állomány. Borbély László András a sikeres hazai állampapír-értékesítést a magas hozamszintek és az elindított reklámkampány együttes hatásával magyarázta.

„Nem gondoltam volna, hogy épp júliusban lesz kiugró a növekmény, amikor 70 milliárddal nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány, holott az gondolhatná az ember, hogy akkor nyaralásra költik inkább a pénzüket az emberek” – mondta Borbély László András. Azt is hozzátette: hosszabb távon az is megéri majd, hogy új fiókokat nyitott Budapesten a Magyar Államkincstár.

A külföldi befektetők számára tartott aukciókról azt mondta: „A hozamokban is megjelenik a jelentős kereslet. Január-februárban még 9 százalékos hozamokról beszéltek a hosszú futamidejű papíroknál. Ehhez képest most már jelentősen 7 százalék alatt van a 3 és 5 éves kötvények hozama, és 7,2 százalék körül a 10 éves hozam. Jelentősen csökkent tehát az a felár, amit a legfejlettebb piacokhoz képest ki kell fizetni – nyugtázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik