Gazdaság

Bankok és biztosítók is fittyet hánytak a békéltetésre

Az FHB az idén a Pénzügyi Békéltető Testület nyolc ajánlását hagyta figyelmen kívül. A Generali ugyanezt tette hatszor. A K&H pedig négyszer. És voltak még páran, akik „csak” egyszer mentek szembe a testülettel.

A Pénzügyi Békéltető Testületet (PBT) azért hozták létre, hogy ha valakinek vitája van a bankjával, biztosítójával, pénzügyi szolgáltatójával, akkor azt minél gyorsabban és ingyenesen rendezni lehessen. Úgy tűnik azonban, hogy az érintett társaságok nem feltétlenül hajlanak rá, hogy a testület ajánlását elfogadják. Annak ellenére sem, hogy amennyiben nem tesznek eleget az ajánlásnak, megbüntethetik őket.

Az FHB-n, a Generalin és a K&H-n kívül mások is vannak, akik nem vették figyelembe a testület ajánlását, de a többiek csak egy-egy esetben tettek így – írta az Azenpenzem.hu. Azt is hozzáteszik, hogy a többség nem ment szembe a testülettel.

Végtörlesztési bonyodalmak

Visszatértek arra a devizahiteles sztorira is, amit nemrégiben ismertettek. A PBT 3,1 millió forint kártérítést ítélt egy devizahitelesnek. Az ügyfélnek az volt a gondja, hogy a végtörlesztéshez egy másik banknál felvett forinthitel összege nem ért célba – írta az Azénpénzem.hu. Emiatt visszautasították a végtörlesztését. Akkor még nem lehetett tudni, melyik bank volt a ludas, de mostanra kiderítették, hogy az Erste. Úgy tudták a hitelintézet nevét, hogy az eredeti hitelnyújtó igazolta: a végtörlesztés csak azért hiúsult meg, mert az Erste nem utalt időben.

A lap nem vitatja, hogy a végtörlesztési roham idején nagyon leterheltek lehettek a banki alkalmazottak. De az erstés esetre utalva azt is megjegyzik: nehéz nem arra gondolni, hogy a hitelintézetek egyszerűen „játszottak” a határidőkkel. S itt említik az FHB-s ügyeket is, ahol szintén a határidőkkel voltak problémák. S hozzáteszik: a most megjelent legújabb ajánlás nem sokban különbözik az előzőktől. Csak talán itt még a többinél is aktívabb ügyfelek maradtak végül hoppon, akik nem restelltek többször is érdeklődni a bankban, és mindenben a szerint jártak el, ahogyan előírták nekik. Részletek itt.

Hasonló esetekről korábban lapunk is beszámolt. De ezeknél az ügyfelek szerencséjére végül sikerült lezárni a végtörlesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik