Gazdaság

Elfogyhat a jegybank pénze

mnb - simor andrás (mnb, magyar nemzeti bank, simor andrás, )
mnb - simor andrás (mnb, magyar nemzeti bank, simor andrás, )

Még a jegybankból is kifogyhat év végére a pénz, ha a költségvetésből nem töltik fel. A tranzakciós adó csak tovább növelné veszteségét.

Az év első hat hónapjában 200 millió forinttal csökkentette működési költségeit a Magyar Nemzeti Bank 2011 hasonló időszakához képest. A félévet 27,2 milliárd forint nyereséggel zárta a bank, az év egészére ugyanakkor számottevő veszteséget jelez előre – derül ki a banknak az Országgyűlés számára készített beszámolójából.

A 2012. január 1-jétől hatályos, az MNB-ről szóló 2011. évi CCVIII. törvény („MNB-törvény”) új elemként az Országgyűléssel való kapcsolattartás részeként előírja, hogy az MNB elnöke az évenkénti beszámolási kötelezettségen túl féléves rendszerességgel, az éves jelentés tartalmának megfelelően írásban is számoljon be a jegybank működéséről. A féléves jelentést a jegybank a mai napon küldte meg a parlament gazdasági és informatikai bizottsága számára.

Az MNB 2012. első félévi eredménye a 2011. első félévi veszteséghez képest 95,7 milliárd forintos javulást jelent. Mindez a devizaárfolyam-változásból származó nyereség jelentős emelkedéséhez köthető, amit a deviza-jelzáloghitelek végtörlesztéséhez kapcsolódóan bevezetett, és azóta lezárt euróeladási tenderek miatt megemelkedő devizaeladások és a gyengébb forintárfolyam okozott.

Az átmeneti hatás megszűnésével a jegybank ugyanakkor 2012 egészére számottevő veszteséget jelez előre. Amennyiben az eredménytartaléka nem fedezi ezt a veszteséget, a fennmaradó összeget az MNB-törvény alapján a költségvetésnek meg kell térítenie. A Magyar Nemzeti Bank eredményének alakulását döntően a monetáris politika céljai és az elérésükhöz szükséges eszközök határozzák meg.

Éppen ezért a jegybanki eredmény nem a jegybanki működés sikerességének mérőszáma. Az MNB törvényben meghatározott alapvető feladatainak végrehajtását – az árstabilitás elérését és fenntartását – nem befolyásolhatja az eredményre gyakorolt hatás – hangsúlyozza a bank közleménye.

A Magyar Nemzeti Bank 2012-ben is csökkentette kiadásait: a működési költségek 2012 első felében több mint 200 millió forinttal voltak alacsonyabbak, mint 2011 hasonló időszakában. Az idei működési költségek nominálértéken várhatóan nem érik el a 12 milliárd forintot; erre az utóbbi évtizedben is csak egyszer, tavaly volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik