Gazdaság

Teendők a fűtési szezon kezdete előtt

termosztát (termosztát)
termosztát (termosztát)

Aki gázzal fűt, annak érdemes évente, még a hideg beköszönte előtt ellenőriztetnie a készülékét. Ez biztonsági szempontból is nagyon fontos, na meg azért is, hogy a kazán vagy konvektor minél hatékonyabban fűtsön.

A fűtési szezon nemsokára indul. Aki gázzal fűt, az tehát nem nagyon halogathatja már a gázkészülékek ellenőriztetését és karbantartatását, amit a tulajdonosnak kell – költséghatékonysági, energiatudatossági okokból és saját biztonsága érdekében is – legalább évente egyszer, szakemberrel elvégeztetnie. És itt a szakember szó is hangsúlyos. Hogy valóban szakember ajánlja-e a szolgáltatást, annak érdemes utánanézni a hivatalos adatbázisban.

Új: kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat

Mint hírt adtunk róla, van egy új kötelességük is a tulajdonosoknak, melyet egy nemrégiben született nemzetgazdasági minisztériumi rendelet ír elő.  Lényege, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles 5 évente elvégeztetni a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. A csatlakozó vezetékek felülvizsgálatát pedig 10 évente kell megejteni. Persze ezeket a munkákat is szakemberrel kell elvégeztetni.

A rendelet szerint az 1981. január 1. előtt (vagy ismeretlen időpontban) üzembe helyezett gázkészülékek és csatlakozó vezetékek felülvizsgálata legkésőbb 2013. december 31-ig mindenkinek kötelező. Hogy ez mennyibe kerülhet, arról itt olvashat.

A szolgáltató is végez karbantartást a biztonságunk érdekében

A Tigáz-DSO Kft. tizenegy megye ezernél is több településén gondoskodik a lakosság gázellátásáról a nap 24 órájában. Az érintett térségekben az FGSZ Földgázszállító Zrt. tulajdonában levő legfontosabb gerincvezetékek és a magánterületen levő bekötések kivételével minden gázvezeték a cég hatáskörébe tartozik. Ez a mintegy 33 ezer kilométernyi vezetékrendszer több mint 1,2 millió fogyasztó energiaellátásról gondoskodik, télen-nyáron.

Annak érdekében, hogy a szolgáltatás hiba- és zökkenőmentes legyen, a szakemberek folyamatosan felügyelik és egy előzetesen elkészített ütemterv szerint karban is tartják a teljes hálózatot.

A karbantartások alatt a biztonságos munkavégzés érdekében alkalmanként szükségesek rövidebb ideig tartó gázszünetek. Ilyenkor a társaság az előírásoknak megfelelően 90 nappal korábban tájékoztatja az érintetteket, majd ezt megismétli 15 nappal a munkálatok előtt, és külön értesíti az önkormányzatokat is.

Terv szerint haladnak a munkákkal

Az idei évben a Tigáz-DSO szakemberei január óta már közel 7 700 kilométernyi vezetéken végezték el a szükséges ellenőrzéseket és karbantartási munkálatokat – nyilatkozta a társaságcsoport szóvivője, Száraz Gábor. A munkálatok a teljes szolgáltatási területet érintik. Ezen belül a legtöbb tervszerű munkavégzésre, beavatkozásra Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében került sor.

Az eddigi számokból már látható, hogy tartani tudják az idei évre készített menetrendet. Az üzemszünettel járó feladatokat a hűvösebb napok beköszönte előtt be fogják fejezni, a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva ügyfeleiknek – tette hozzá.

A Tigáz-DSO a munkák ütemezésénél figyelembe veszi azt is, ha egy-egy településen közüzemi beruházás történik. Ilyenkor előrébb veszik az oda tervezett vezetékcserét, hogy egy már rendezett útburkolatot ne ilyen okok miatt kelljen újrabontani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik