Gazdaság

Háromnapos harcba szállt az aszállyal a kormány

aszaly(960x640)(1).jpg (aszály, szárazság, )
aszaly(960x640)(1).jpg (aszály, szárazság, )

Egy kiterjedt, több milliárd forintos rendeletcsomagot adott ki a kormány az aszálykárok mérséklésére,amelyre három napjuk van a minisztereknek.

A legfrissebb Magyar Közlöny tanúsága szerint több intézkedést is hozott a kormány az aszály ellen. Ezek zöme az állattartók gondjait hivatott enyhíteni.

Állami takarmány, adókedvezmény

Egyrészt felszólította a nemzeti fejlesztési és vidékfejlesztési minisztert, hogy még szombatig találják ki: miként lehetne az állami gazdaságokon keresztül enyhíteni az állattartók takarmánybeszerzési gondjait. Eközben a belügyminiszternek és a nemzetgazdasági miniszternek (ugyanezzel a megdöbbentően rövid határidővel) azt a feladatot adta, hogy kalkulálják ki: a helyi adókból hogyan lehetne kedvezményt adni az aszálykárosult gazdáknak.

Milliárdos hiteltámogatás

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. jövő év végéig emellett 15 milliárd forint értékben adhat úgynevezett csekély összegű támogatással forgóeszközhitelt mezőgazdasági termelőknek, halgazdálkodóknak vagy állattartóknak. Ebben is az állattartóknak kedvezett nagyot a kormány: 500 millió forintnyi támogatott hitelt is kaphatnak 6 évre (akár hároméves türelmi idővel) hiteleik kiváltására tenyészállatok vagy levágásra tartott állatok vásárlására. A hitelek kamatának felét november elsejétől átvállalja a kormány, legfeljebb 4 évig és legfeljebb 4 százaléknyi kamat erejéig.

A kamattámogatásra 4,2 milliárd forintot különített el a kormány a rendkívüli intézkedések keretből, visszafizetési kötelezettség mellett.

Több pénz a meteorológusoknak

Emellett a honvédség repülésmeteorológiai keretéből 75 millió forintot irányított át a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálat dologi kiadásaira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik