Gazdaság

Erre figyeljen, hogy ne nyúlják le a pénzét

netes bankolás (internet bank, bank, internet, számítógép, )
netes bankolás (internet bank, bank, internet, számítógép, )

A netes bankolás elvileg biztonságos, de nem kizárt, hogy csalók férjenek a számlánkhoz és leemeljék a pénzünket. Megmondjuk, mikor kell gyanakodni, és mit kell tenni, hogy lehetőleg elkerüljük a lopást.

Egy felmérés szerint száz magyar bankkártya-tulajdonosból hatnak visszaélnek a bankkártyájával. S szakértők szerint a netbankolás és a mobilbankolás elterjedésével egyre több csalásra lehet számítani – írta a Pénzcentrum. Tippeket is adnak arra, miként lehet csökkenteni annak esélyét, hogy csalás áldozatává váljunk.

Könnyen lenyúlhatják a pénzünket

A bankkártya-biztonság ugyan folyamatosan fejlődik, de a csalók sem ülnek tétlenül. A felhasználók számítógépein a leggyengébb a védelem, ezért itt lehet leginkább „támadásra” számítani. De a mobilunkon sem vagyunk biztonságban, ilyen úton is ellophatják az adatainkat, s aztán szabadon garázdálkodhatnak a pénzünkkel.

Vannak már olyan vírusok, amelyek arra is képesek, hogy az SMS-üzenetekben érkező banki tranzakciós azonosítókat elfogják, s hamis egyenleget kreáljanak – mondta el a lapnak Maulis Csaba internet-biztonsági szakértő. Így pedig nem lehet rögtön észrevenni, hogy lenyúlták a pénzünket.

Így védjük a mobilunkat!

A kártevők például akkor juthatnak be az okostelefonunkba, amikor csengőhangot, vagy háttérképet töltünk le majd a telepítéssel aktiválódnak. Honnan tudhatjuk, hogy gond van? Gyanakodjunk például, ha a telefonunk újabban gyakran kér valamilyen biztonsági frissítést, beállítást. E mögött nagy valószínűséggel adatlopás áll.

Maulis Csaba tanácsai erre az esetre: azonnal ellenőrizzük bankszámlánkat. Vegyük fel a kapcsolatot bankunkkal, és jelezzük nekik a veszély gyanúját. A baj megelőzésében pedig az segíthet, ha vírusirtót telepítünk a telefonunkra.

Mire figyeljünk a netes bankolásnál?

A számítógépünkre telepítsünk víruskereső, valamint a trójai alkalmazások elleni védelmet nyújtó programot, és rendszeresen frissítsük azt. Ezzel biztosíthatjuk, hogy ne jussanak be például vírusok, illetve adathalászok a gépünkre. Vannak ingyenes vírusirtók is, amelyek megfelelnek a célnak. De ezek mellé feltétlenül tanácsos tűzfal-szoftvert is feltenni – hivatkozik a pénzügyi felügyelet tanácsaira a cikk.

Alapszabály, hogy csak biztonságos helyen bankoljunk a neten és a kódunkat ne lássa senki. Lehetőség szerint ilyenkor ne használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot.

Ha nyilvános helyen, vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózaton bankolunk,

tartsuk be a következő szabályokat:

– ne engedjük, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót,

– töröljük a bankolás után a böngésző tárolóját,

– bankolás után változtassuk meg a belépési jelszót,

– ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki,

– a böngésző címsorában szereplő linket ne küldjük tovább,

 

 

Rengeteg kárt okozhattak eddig is

S hogy miért kell nagyon odafigyelnünk, ha interneten bankolunk? Az említett 1200 fős friss magyar felmérésből az derül ki, hogy a magyar bankkártya-tulajdonosok hat százalékánál történt már visszaélés. Ha ezt az átlagot vesszük, akkor összesen 250-300 ezer visszaélésről is szó lehet. A károkozás mértékére is rákérdeztek. Kiderült, hogy a felmérésben résztvevők negyedénél ez meghaladta a 20 ezer forintot, és csak kevesebb mint harmaduknál sikerült megakadályozni, hogy a pénzükből lenyúljanak. A többiek kára 20 ezer forint alatti volt. Mindezek alapján a bankkártyás csalások miatti kár elérheti akár az 1,5 milliárd forintot is.

Ráadásul a válaszadók 62 százaléka nyilatkozta azt, hogy az okozott kárt nem térítette meg nekik a bank. Emellett a visszaélések több mint felénél új bankkártyát kellett igényelni, aminek költségét többségében az ügyfeleknek kellett fizetniük – derült ki a cikkből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik