Gazdaság

Csak Csányinak jó ma lenni a bankszektorban

csányi sándor (csányi sándor, )
csányi sándor (csányi sándor, )

Nem ment jól tavaly a bankoknak – a legnagyobb lakossági bankok közül csak az OTP Bank tudta nagy nyereséggel zárni az évet, s a bankok fele veszteséges volt.

A banknak mindig jó, hisz jó időkben a beruházók hitelein, rossz időkben pedig a riadt spórolók betétjein kaszálnak – tartja a közvélekedés. Ám Magyarországon tavaly ez megcáfolódott: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) frissen kiadott összesítése, az Aranykönyv szerint a 41 magyar bank összesen 300 milliárd forintot bukott. A bankok fele tudott nyereséget produkálni, ám ezek zöme kisebb, esetleg speciális pénzintézet. A legtöbb nagy kereskedelmi bank veszteséggel zárta az évet.

Ők bukták a legnagyobbat

Erste Bank Hungary Zrt. – 147,6 milliárd

MKB Bank Zrt. – 111,3 milliárd

Raiffeisen Bank Zrt. – 75,1 milliárd

CIB Bank Zrt. – 52,3 milliárd

MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. – 38,6 milliárd

Magyarországi Volksbank Zrt. – 32,2 milliárd

adózás előtti eredmény

Forrás: PSZÁF

 

A veszteségesen menetelő pénzintézetek között szembeötlő kivétel volt az OTP Bank, amely több mint 140 milliárd forintos adózott nyereségre tett szert tavaly. Ezen túl 7,4 milliárdos adózott eredményt produkált a csoport jelzálogbankja, s 4 milliárdot a lakástakarékpénztár. E három cég együtt több mint 300 milliárd forintnyi bevételre tett szert kamatkülönbözetből – tehát ennyivel kért magasabb kamatot hiteleseitől, mint amennyit adott betéteseinek.

A nagy bankok közül a K&H is nyereséget tudott hozni: az egymillió lakossági ügyfelet számláló bank, amely a harmadik legnagyobb eszközérték szerint az országban, összesen 4,4 milliárd profitra tett szert. Előző évben még 35 milliárd forintos nyereséget tudott hozni adózás előtt.

Ők kaszáltak a legtöbbet

OTP Bank Nyrt. – 136,6 milliárd

UniCredit Bank Hungary Zrt. – 12,4 milliárd

Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe – 10,8 milliárd

Magyar Cetelem Bank Zrt. – 9,3 milliárd

OTP Jelzálogbank Zrt. – 7,4 milliárd

ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe – 7,2 milliárd

BNP PARIBAS Magyarországi Fióktelepe – 6,2 milliárd

K&H Bank Zrt. – 4,4 milliárd

Budapest Bank Nyrt. – 4,3 milliárd

adózás utáni eredmény

Forrás: PSZÁF

 

Akinek volt nyeresége, elvitte

Ám még a legnagyobb magyar bank tulajdonosai is inkább kivették a pénzt, mint hogy bent hagyták volna a cégben újabb kihelyezésekre: az OTP-csoport nyereséges tagjai majdnem 50 milliárd forintnyi osztalékot fizettek. Ezeken a cégeken kívül körülbelül 100 milliárd forintnyi pénzt vettek fel a bankoktól a tulajdonosaik, jellemzően a külföldi anyabankok. A Citibank nemcsak idei nyereségét vette fel osztalékban, hanem még a korábbi eredménytartalékaiból is hazaküldött 63 milliárd forintot. Ezen túl 10 milliárdot az Unicredit-csoport vitt haza, 5,5 milliárdot a Cetelem és 4 milliárdot a K&H anyavállalata, a KBC.

Ők vették fel a legtöbb pénzt

Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe – 74 milliárd

OTP Bank Nyrt. – 28 milliárd

OTP Jelzálogbank Zrt. – 16 milliárd

ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe – 7,2 milliárd

Unicredit Bank Zrt. – 10 milliárd

Magyar Cetelem Bank Zrt. – 5,5 milliárd

K&H Bank Zrt. – 4 milliárd

jóváhagyott osztalék, részesedés

Forrás: PSZÁF

 

Létszámstop, de fizetésemelés

A bankárok pesszimizmusa egyébként már a bankok foglalkoztatásában is meglátszik: utoljára 8 éve volt ilyen kevés alkalmazott az eddig alapvetően évről évre bővülő szektorban. Ma a Központi Statisztikai Hivatal szerint 65 ezer embernek ad munkát a pénzügyi szektor (ebben a biztosítók és más pénzügyi vállalkozások is benne vannak), míg a válság előtt 8 ezerrel több embert foglalkoztattak.

A pénzügyi szektorban mégis csak 2009-ben és 2010-ben volt fizetésemelési stop: tavaly és idén 25-30 százalékkal nőtt az átlagos nettó bér, így ma átlagosan 289 ezer forintot kap kézbe adózás után egy pénzügyi cég munkatársa. (Az átlag elmozdulása mögött azonban az is tényező lehet, hogy az alacsonyabb bérű dolgozókból küldtek el többet a pénzintézetek.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik