Gazdaság

Az EU sem kért olyat, amire Orbán nemet mondott

Orbán Viktor, Fidesz politikusok Sárváron (ingyenes, orbán viktor, fidesz, )
Orbán Viktor, Fidesz politikusok Sárváron (ingyenes, orbán viktor, fidesz, )

Az EU csak másként számol és nagyobb nyitottságot vár el a kormánytól, amely viszont - elemzők szerint - csak tárgyalni akar, megegyezni nem.

Az [origo] és az Index birtokába került az az uniós jelentés, amelyben Orbán Viktor szerint sokkal több konkrétum szerepel, mint bármilyen korábbi papírban. Ugyanakkor abban semmilyen extrém követelés nincs, csak annyi, hogy az EU nagyobb nyitottságot vár el a magyar féltől. Korábban az IMF is pontatlannak nevezte a követeléslistát, amelyekről a kormányfő azt mondta, azok olyan igények, elvárások, amelyeket Magyarország nem tud elfogadni. Az anyag szerint azonban nem is kell.

Az EU Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának íródott 13 oldalas dokumentumban szó sincs a nyugdíjak csökkentéséről, ingatlanadóról. A jelentés utolsó részében előkerülnek ugyan a szükségesnek tartott strukturális reformok, de itt is inkább irányokról esik szó.

Rosszabb a magyar helyzet, mint várták

A dokumentumból ugyanakkor kiderül, hogy magyar gazdaság állapota rosszabb, mint arra Brüsszel számított, a magyar kormány pedig túl optimista. A szakértők szerint elkerülhetetlen a recesszió, és jövőre is csak mérsékelt fellendülés jöhet. Az uniós szakértők levele megismétli az IMF-EU delegációja által ismertetett aggodalmakat, miszerint az idei hiány 0,25 százalékponttal lehet a tervezett felett, a 2013-as deficit viszont 4 százalék fölé kúszhat (szemben a kormány 2,2 százalékos vállalásával).

Politikai színjáték

Közben a Nomura feltörekvő piaci elemzője szerint egyelőre nem folytatódnak a tárgyalások Magyarország és az EU/IMF-delegációja között – írja a Világgazdaság. Peter Attard Montalto úgy látja: csak finanszírozási krízis esetén lesz alku. A lap idézi a Raiffeisen Bank elemzőit is, akik szerint a kormány csak tárgyalni akar az EU-val és az IMF-el, megegyezni esze ágában sincs. A pénzintézet pénteken megjelent anyagában „politikai színjátéknak” nevezi a napokban történt, IMF-fel kapcsolatos eseményeket, hozzátéve: „a tárgyalási fázis ideálisan komfortos a kormánynak”.

A miniszterelnök szerint  viszont lesz egyezség, de nem azon feltételek alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak.A kabinet ezért a következő hét-tíz napban alternatív tárgyalási pozíciót dolgoz ki – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, még azt megelőzően, hogy kiderült, nincs horrorlista.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik