Gazdaság

Nem harcol a kormány a korrupció ellen

A Transparency International szerint világszerte növekszik a külföldön vesztegetéssel üzletet szerző cégek elleni eljárások száma, idehaza azonban tétlenkednek a hatóságok.

A nemzetközi korrupcióellenes szervezet, a Transparency International 37 országban vizsgálta a külföldi tisztviselők megvesztegetése elleni egyezményének végrehajtását. A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint addig, amíg nemzetközi szinten több mint 250 személyt és 100 céget vontak felelősségre tavaly, addig Magyarországon mindössze 11 ilyen nyomozás indult és ezek részleteiről semmit sem lehet tudni.

Egyetlen ítélet sem született ilyen jellegű bűncselekmények miatt, és egyetlen nagyobb ügy sem került nyilvánosságra. A Molt érintő horvát büntetőeljárás kapcsán megjegyezték: a magyar hatóságok tavaly nyáron nemzetbiztonsági okokból utasították vissza a nemzetközi jogsegélykérelmet, más korrupciós ügyekben pedig, noha a külföldi hatóságok magyar szálakat is találnak, nem indult vizsgálat.

„Érthetetlen, miként történhet meg az, hogy egy nemzetközi vesztegetési ügyben a külföldi vesztegető ellen büntetőeljárások folynak, mint például a Gripen-ügyben Csehországban, Ausztriában és Svédországban, de a Magyarországon megvesztegetett személyeket még csak nem is keresik a magyar hatóságok, és külföldi kollégáik segítségét sem kérik” – idézi a közlemény Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatójának megállapításait.

A korrupcióellenes szervezet ajánlásaiban arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen ügyekben eljáró rendőröknek és ügyészeknek nagyobb függetlenséget kellene biztosítani. Emellett olyan szakemberre lenne szüksége a hatóságoknak, akik a nemzetközi együttműködésekben részt tudnak venni és az összetett, határokon átnyúló ügyeket ki tudják vizsgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik