Gazdaság

Íme, mitől erősödhet meg a magyar gazdaság

A korábbinál több, összesen 58 termék és szolgáltatás kapott kedden Magyar Termék Nagydíjat. Az élelmiszerek már hagyományosan taroltak.

Idén 15. alkalommal adták át a Magyar Termék Nagydíj® kitüntetéseket, amit minden eddiginél több, összesen 53 pályázó 58 pályázata érdemelt ki. A pályázattal díjazzák a kiváló minőségű, Magyarországon gyártott és forgalmazott termékeket, szolgáltatásokat. Ezenkívül az is cél, hogy elősegítsék a minőségtudatos szemléletet, s ezzel is védjék a fogyasztókat.

A díjazottak között volt például az Apáczai Kiadó interakítv feladatkészítő szoftvere, a Batz talpbetétje, a Széchenyi Gyógyfürdő gyógy- és wellness szolgáltatásai, a Detki Zab-álom keksze, a Camping tömlős sajt és a Címeres kolbász is. A teljes listát, amin a különdíjasok is szerepelnek, itt találja.

Az eseményről kiadott közlemény szerint a díjazott termékek, szolgáltatások lehetnek a magyar exportoffenzíva alapjai, s hozzájárulhatnak a gazdaság megerősödéséhez. Ezzel kapcsolatban a díjátadón az Országgyűlés alelnöke, Latorczai János a következőket mondta: Az olcsó, de rossz minőségű árukkal szemben a magyar gazdaság kitörési pontja a magas hozzáadott értékű és kvalifikált termékek, valamint szolgáltatások előállítása és exportja lehet. A díj hathatós segítséget jelenthet a minőségi, magyar áruk exportjánál. Meglátása szerint azok a nyertes pályázók, akik nemcsak a hazai, hanem a külföldi piacokat is képesek voltak meghódítani az elmúlt években, meggyőzően igazolják, hogy szükség van a nagydíjra.

A pályázat keretében először adták át a Kárpát-medencéért Nívódíjat, a Kárpát-medencei térség együttműködésének ösztönzéséért és a gazdasági kapcsolatok erősítéséért. Emellett első alkalommal pályázhattak önálló kategóriában a segítséggel élők életminőségének javítását szolgáló termékekkel és szolgáltatásokkal. A nyertesek, a hagyományhoz híven, a Parlament Felsőházi Termében vehették át a kitüntetéseket.

A Magyar Termék Nagydíj® Magyarország legtekintélyesebb, önkéntes tanúsítási rendszere. Ez a civil kezdeményezésű minőségtanúsítási rendszer ma az egyetlen olyan elismerés, amely nem egyetlen szakmára van szűkítve. A kitüntetés szigorú követelményrendszerre épül. A pályázatokat több fordulón keresztül független, szakértőkből álló zsűri értékeli. A pályázati rendszer garanciája a díjazottak folyamatos utóellenőrzése.

2012-ben született a legtöbb győztes pályázat. A legnagyobb arányban (30 százalékban) idén is az élelmiszeripar képviselői nyertek el nagydíjat. A díjazottak Magyarország 17 megyéjét képviselik, a nyertes pályázók 40 százaléka budapesti, 60 százaléka pedig vidéki székhellyel rendelkezik. 42 százalékuk először pályázott a tanúsító védjegy  elnyerésére, azonban a kitüntetettek 58 százalékának különböző termékei vagy szolgáltatásai korábban már elnyerték ezt a kitüntetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik