Gazdaság

Törvénytelenül vonták meg az álláskeresők pénzét?

Kozmunka(960x640)(1).jpg (közmunka)
Kozmunka(960x640)(1).jpg (közmunka)

Egy törvényi bakit önhatalmúlag korrigáltak a munkaügyi központok. Ezzel viszont több ezer munkanélkülitől vonták meg jogtalanul az álláskeresési járadékot. Ők akár kérelmezhetik is majd, hogy utólag megkapják a pénzüket.

A jogszabályban bizonyára azt akarták rögzíteni, hogy akkor nem lehet visszautasítani a közmunkát, ha az a közelben van. Csakhogy egy elírás miatt a (foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló) törvénybe ennek éppen az ellenkezője került be egy módosítással.

Vagyis az, hogy a közmunkát csupán abban az esetben köteles elfogadni az álláskereső, ha a munkavégzés helye és a közmunkás lakhelye közötti oda- és visszautazás ideje meghaladja a 2-4 órát (az órák száma számos tényezőtől függ, például hogy van-e tíz éven aluli gyermeke, és hogyha van, egyedül neveli-e őt a közmunkás stb.) – írta meg a Népszava. A bakira Széll Bernadett LMP-s politikus hívta fel a figyelmüket.

Igen ám, de a munkaügyi hivatalok korrigálták ezt a hibát: azoktól az álláskeresőktől is megvonták a járadékot, akik a közeli, vagyis 2-4 óra utazáson belüli munkára mondtak nemet. (Az a munkanélküli, aki a kötelező közmunkát visszautasítja, nem jogosult az álláskeresési járadékra.) Csakhogy ezzel a korrekcióval nem a törvény szerint jártak el, s így több ezer olyan munkanélküli is lehet, akiktől jogtalanul tagadták meg a járadék kifizetését.

Széll Bernadett azt mondta a lapnak, szerinte nagy valószínűséggel jogalkotási hibáról van szó. S azt is hozzátette, mivel a megvonásnak semmilyen törvényi alapja nincs, a kormánynak vállalnia kell a felelősséget. A másik dolog, hogy ha a közmunka visszautasítása miatt valaki eltűnik a regisztrált álláskeresők közül, automatikusan kizárják őt a foglalkoztatásra ösztönző támogatásra jogosultak köréből. A támogatások igénybevételéhez ugyanis három hónapos regisztrált álláskeresői státusz szükséges.

Magyar György ügyvéd azt mondta a lapnak, hogy a törvény korrekciójára azonban csak a parlament jogosult, ha az elírás, illetve a félreértés beigazolódik. Szerinte ha a hibát elismerik, akkor azok, akiktől jogtalanul vonták meg a járadékot, kérelmezhetik ügyeik egyedi felülvizsgálatát. Hozzátette még: ilyenfajta hiba nagyon ritkán fordult elő eddig (szinte kizárt volt).

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége pedig azt mondta a lap megkeresésére: ha a törvényalkotó hibázott, akkor azt minél előbb módosítani kell. A károsultak pedig bírósági úton kérhetik vissza a jogtalanul megvont járadékukat, amihez érdemes lehet perközösséget létrehozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik