Gazdaság

Péntekig szabadulhat meg az extra kamatoktól

banki ügyintézés (bank, )
banki ügyintézés (bank, )

A devizahiteles jelzálogszerződéseknél augusztus 31-ig van még lehetőség áttérni átlátható árazású kölcsönre. A váltás előnyös lehet az ügyfeleknek és díjmentes. Az kérheti, akinek a szerződése jövő májusnál később jár le.

A hitel (lízing) konstrukciók árazásának átláthatóbbá tétele érdekében 2012. április elsejétől több jogszabály-módosítás is életbe lépett. Ezek alapján az újonnan megkötött jelzáloghitel-szerződéseknél a pénzügyi intézmények a szerződésben rögzített kamatokon felül nem számíthatnak fel egyéb rendszeresen fizetendő kamatjellegű díjat vagy költséget. Feltéve persze, hogy az ügyfél a szerződésnek megfelelően, határidőre törleszti a hitelét.

Az is előírás, hogy a hitelezők kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni – mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek. Az átlátható árazás a régebben megkötött hitelszerződéseknél is elérhető, de már csak augusztus 31-ig van lehetóség a módosítás kezdeményezésére.

A kamat is kiszámíthatóbb

A kamatot sem változtathatják már olyan szabadon a bankok, mint korábban. Mint Binder István emlékeztetett: a kamatlábat a pénzintézetek az új szerződéseknél vagy a referencia kamatláb változásához kötik (kamat=referenciakamat+felár), vagy előre rögzítik a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódusra.

Az első esetben a referenciakamatot a piaci változások határozzák meg, a felárat pedig csak igen indokolt esetben módosíthatják az ügyfél számára kedvezőtlenül. Indok az lehet például, ha legalább egyhavi törlesztőrészlettel 45 napos késedelembe esik az adós, vagy ha legalább 2 hónapig felszólítás ellenére sem fizeti a fedezetül szolgáló ingatlanra a biztosítást.

A második esetben pedig a kamatláb az adott periódusra vonatkozóan fix marad. Hogy kinek lehet jó az első vagy a második verzió, arról itt olvashat.

A régi szerződéseket is módosítani lehet

Arra is lehetőség van, hogy a régi devizahiteles ügyfelek újrakössék a szerződésüket, és átlátható árazásra váltsanak. Feltétel, hogy a hitelük jövő május után járjon le. A módosítás ráadásul pénzbe sem kerül. Sőt, ha forintosítanak, egy kalap alatt azt is elintézhetik, méghozzá szintén díjtalanul. De már csak péntekig.

A hitelszerződés módosítását az ügyfél csak a pénzügyi intézménnyel közvetlenül bonyolíthatja (tehát be kell menni a bankba), a pénzügyi közvetítő (ügynök) nem jogosult a módosításhoz, újrakötéshez, kiváltáshoz kapcsolódó közvetítésre – hívta fel a figyelmet Binder István.  

Az új szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat 60 napon belül kell benyújtani a hitelező intézménynek. A PSZÁF szóvivő külön kiemelte: ha a feltételek teljesülnek, a bank nem utasíthatja el az igényt.

Bár a lehetőség kedvező lehet az ügyfeleknek, az ügyfelek eddig kevesen éltek vele, derítette ki nemrégiben az Azenpenzem.hu. Talán nem meglepő, de több olvasójuk is jelezte, hogy a bankja igyekezett lebeszélni őt az átlátható árazásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik