Gazdaság

Készpénzfizetés csak másfél millióig

forint (forint, )
forint (forint, )

Egy júliusban benyújtott módosító javaslat miatt az eredeti tervvel szemben nem ötmillió, hanem csak másfél millió forintnyi készpénzforgalmat bonyolíthatnak egymással januártól a vállalkozások. Az összeg havonta és szerződésenként értendő - írja a szerdai Világgazdaság.

Az előterjesztők gondoltak az esetleges visszaélések, kiskapuk megelőzésére is: a jogszabály ugyanis előírja, hogy ha az érintett felek bizonyíthatóan csak azért kötöttek több szerződést, hogy ezáltal – felosztva az összeget – kikerüljenek a korlátozás alól, a megállapodásukat változatlanul egy szerződésnek kell tekinteni. A büntetés összege pedig nem csekély a javaslat szerint: a szabályokat be nem tartó adózóknak a másfél millió forint feletti rész húsz százalékát kellene bírságként leróniuk.

A kormány a tranzakciós adóból származó bevétel emelkedését is várja a szigorúbb szabályozástól. Becslések szerint a cégek 42 ezer milliárd forintnyi készpénzforgalmat bonyolítanak egymás között Magyarországon – olvasható a Világgazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik