Belföld

Mától letojhatatlan szabály

Tyúkfarm (tyúk, tojás)
Tyúkfarm (tyúk, tojás)

Csak nagyobb, ülőrúddal és homokozóval ellátott ketrecben tojhat a magyar tyúk.

Többet esznek, de kevesebbet tojnak a tyúkok, amióta új, nagyobb ketrecekben tartják őket – állítják a tenyésztők. Ezért még a tojás is drágább a korábbinál. A ketrecek cseréjét az unió -–még 1999-ben elfogadott rendelete – tette kötelezővé. A szárnyasoknak a nagyobb mozgástér mellett ülőrúd, homokozó, elsötétített tojófészek kell – hangzott el az m1 Híradójában.

Noha nagyobb a hely, 4-5 tyúk helyett most csaknem 50 van egy ketrecben, így az elhullás is nagyobb nyilván, mert többet foglalkoznak egymással, tehát kicsit idegesebb a légkör. Végh László, a Tojásszövetség elnöke az új ketrecekkel magyarázta, hogy legalább 2 forinttal kerül többe egy tojás.

A magyar tojástermelők 70 százaléka január elsejéig felújította a telepeket, és már csak 1 millió szárnyas maradt régi ketrecekben. A végső türelmi idő azonban lejárt, hiszen korábban a szaktárca azt ígérte az EU-nak, hogy Magyarország július 31-ig befejezi a tojótyúkketrecek korszerűsítését.

Mint korábban megírtuk, van olyan szakember, aki szerint nem az EU-döntés miatt drágul a tojás, az árakat a takarmány drámai drágulása, a tojáshiány, az áfa emelése és még sok más (az áram, a víz költsége) nyomta felfelé.

Meglátszik, ki hol kotlik…

Azt, hogy hol él a tojó, meglátszik a tojáson. Ráírják. Négyfajta módszert tartanak számon, ezekhez kódok tartoznak. A 0 a legdrágábbat, a biotartást jelöli. Az 1-es a szabadon tartást – ez Magyarországon alig létezik –, a 2-es a mélyalmost, a 3-as a ketrecest. A mélyalmos azt jelenti, hogy a tyúkok egy hatalmas térben, négyzetméterenként maximum 9-en éldegélnek. A „luxusketrecekben” ezzel szemben négyzetméterenként nagyjából 13-14-en zsúfolódnak össze, rácsok mögött élik le életüket. Sok olyan tyúk van, ami nem bírja ezt a bezártságot, és kannibállá válik.

…és mekkorát

Augusztus 22-től egyébként kilóban is fel kell tüntetni a tojás árát. Az új rendelet az S-től XL-esig méretezett tojások minimális súlyát is előírta. A termelőknek gondot okozott ugyanis, hogy a boltok a legkisebb tojásokkal letörték az árat. Az olcsó, de kicsi tojás nem éri meg, kilónkénti ár alapján a többi tojás 11-38 százalékkal olcsóbb lehet.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a tojás esetében mégis bajos a kilónkénti egységár feltüntetése, mert azonos méretosztályon belül is eltérő lehet a dobozok súlya. A Gyermelyi Zrt. gazdasági igazgatója lapunknak azt mondta korábban, a nagybani piacon régóta kilóra mérik a tojást, de nem könnyen kivitelezhető, hogy a háziasszonyok is áttérjenek erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik