Gazdaság

Az Apple a legértékesebb cég a világon

A korábbi bajnok, a Microsoft, ma már sehol sincsen.

Tegnap lendült egyet az Apple részvényeinek ára. Nem volt egy világrengető lépés: 2,6 százalékkal, 665 dollárra nőtt az ára egy napon belül. Ez persze nem kevés, de ami igazán figyelemfelkeltő, az az, hogy ezzel az Apple lett a valaha volt legértékesebb tőzsdei cég. Ha összeadjuk részvényeinek értékét, akkor 623 milliárd dollárt ér a cég, 10 milliárddal többet, mint az eddigi rekordtartó, a Microsoft.

Ez utóbbi szoftvercég még 1999-ben, az internetbuborék kipukkanása előtti utolsó pillanatokban állította fel a rekordot, s tolta le ezzel a trónról az azt addig elfoglaló ExxonMobil olajcéget.

Az Apple részvényeinek árfolyama azért ugrott most meg, mert bejelentették, hogy szeptemberben adják ki a cég talán legnagyobb sikertermékének, az iPhone-nak az új generációját. Ám az elemzők közül többen mégis úgy érzik, hogy érdemes megállni egy pillanatra ezen a ponton. Az Apple ugyanis alig 16 év alatt jutott a tönk széléről ide.

Amikor Steve Jobs 1997-ben visszatért a cég élére, az olyan rossz állapotban volt, hogy a szakma menthetetlennek ítélte. Ám mégis nekilendült a cég: először az iPoddal, majd az iPhone-nal és az iPaddel is váratlan sikert aratott. Eközben a Microsoft, amely 1999-ben a világ technológiai ura volt, ma már „csak” 258 milliárd dollárt ér.

A nagy számokhoz Howard Silverblatt, az S.& P Dow Jones index elemzője hozzáteszi: az inflációval korrigálva még a Microsoft a vezető (az 1999-es szám mai értéke 910 dolláros részvényár), ám az Apple sikere azért is különleges, mert a világgazdaság gyengélkedése idején érte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik