Gazdaság

Lejtmenetben a biztosítási piac is

Tavalyhoz képest nem nőtt a lakossági biztosítási termékek iránti kereslet, és csökkent a biztosítók árbevétele is.

Az idei első félévben több mint 4 százalékkal csökkent a hazai biztosítási piac az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy az első hathavi díjbevételek nem érték el a 414 milliárd forintot – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból.

Ennek egyik oka az lehet, hogy továbbra is alacsony a lakossági fogyasztás azokon a területeken, amelyek közvetlenül befolyásolhatnák a biztosítási termékek iránti keresletet. Itt megemlítik, hogy például nem emelkedett az újautó-értékesítés, illetve a lakásépítés sem, ami miatt nem nőtt az érdeklődés a biztosítások iránt sem. A nem életbiztosítási ágazatból származó díjbevételek 1,1 százalékos csökkenése mögött ez lehet. Viszont a díjak egyre nagyobb hányadát éves díjként fizetik az ügyfelek.

A társaságok összesített idei első féléves díjbevételeinek több mint fele, 208,8 milliárd forint származott az életbiztosítási üzletágból. A nem életbiztosítási típusú bevétel pedig 204,5 milliárd forint volt.

A másik ok a végtörlesztés, amely még mindig hatással van az életbiztosítási piacra. Azok ugyanis, akik végtörlesztették a hitelüket, levegőhöz juthattak, de megtakarítani még nemigen tudnak. S persze sokan éppen azért szüntették meg befektetési biztosításukat, hogy ki tudják fizetni a hiteleiket. Másrészt akik pedig nem tudtak élni a végtörlesztés lehetőségével, továbbra is kiszolgáltatottak az árfolyam-ingadozásnak, mivel az árfolyamgát hatása még nem érezhető. Mindezek után nem meglepő, hogy az életbiztosítási díjbevételek az egy évvel korábbihoz képest 7,4 százalékkal csökkentek.

A befektetéshez kötött – unit-linked – termékekből származó bevételek mintegy 12 százalékkal, 154,3 milliárdról 136,2 milliárd forintra estek. Valószínűleg a lakosság romló anyagi helyzetének tudható be, hogy az egyszeri és eseti díjakból származó bevételeknél 14 százalékos mérséklődés mutatkozik: 2011első hat hónapjában 89,4 milliárd, 2012 első félévében pedig már csak 76,6 milliárd forint származott ezekből a megtakarításokból.

A szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben kiemelkedően fontos lenne, hogy a lakosság körében meginduljon a hosszú távú megtakarítások növekedése. Ez utóbbit mindenképpen elősegítené, ha a kormányzat ismét támogatná az életbiztosításokat vagy legalábbis azonos mértékben támogatná az egyes megtakarítási formákat. (Az életbiztosítás adókedvezményét előbb 2009-től szűkítették, majd 2010-től megszüntették.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik