Gazdaság

Semmi jele, hogy talpra állna a magyar építőipar

epitkezes(960x640)(1).jpg (építkezés, munkás, )
epitkezes(960x640)(1).jpg (építkezés, munkás, )

Az építőipari termelés júniusban 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Már hetedik éve tart a lejtmenet.

Az év első hat hónapjában a termelés 10,1 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest a KSH jelentése szerint.. Az épületek építése 12,1, míg az egyéb építmények építése 10,3 százalékkal mérséklődött ugyanebben az időszakban. Idén májushoz képest is csökkenést regisztráltak (1,4, illetve 1,2 százalékos mértékűt).

Mínusz-hegyek

Ezen belül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 21,8 százalékkal gyengébb. Az egyéb építmények ágazat termelése 6,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése pedig 8,2 százalékkal maradt el 2011 azonos időszakáétól.

Több új szerződést kötöttek

Az egyedüli pozitívum, hogy a 2012 júniusában kötött új szerződések volumene 14,0 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződésekből 11,6 százalékkal, míg az egyéb építmények építésére kötöttekből 16,1 százalékkal volt több. A növekedést az épületeknél ipari és mezőgazdasági épületekre, az egyéb építményeknél pedig a kommunális beruházásokra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések eredményezték.

Az építőipar termelői árai 2012. II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,9%-kal emelkedtek (vagyis infláció alatti mértékben).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik