Gazdaság

Kiütik a kínaiak Hollywoodot

Nincs már messze, hogy az amerikai filmek Kínában többet hozzanak, mint otthon.

A Titanic és az Avatar című hollywoodi sikerfilmek rendezője, James Cameron Kínába viszi csúcstechnológiás 3D-filmkészítő cégét – írta meg a New York Times. A világhírű rendező ugyanis úgy döntött: társával, Vince Pace-szel csatlakozik a Pekingtől nem messze lévő Tiencsin kikötővárosban formálódó kínai Hollywoodhoz.

A két hollywoodi filmgyáros két kínai állami céggel alapított egy vegyesvállalatot, a Cameron Pace Group Chinát, amely reményeik szerint nagyot szakíthat a dübörgő kínai filmpiacon haladó 3D-technológiáik révén.

A duzzadó kínai középosztály ugyanis újabban moziba jár, méghozzá nem is keveset: tavaly 30 százalékkal nőtt a jegybevétel az országban. Hollywood is dörzsölheti a markát, hisz Kína – Japánt letaszítva trónjáról – az amerikai filmek legnagyobb piacává vált idén. És mindezt úgy, hogy a kormány évi 34 külföldi filmet enged be az országba.

És vajon mi volt idén eddig a legnézettebb film Kínában? James Cameron 1997-es Titanicjának 3D-s verziója, amely 144 millió dollárt (körülbelül 33 milliárd forintot) hozott január és június között. Összehasonlításképp: a magyar mozik összes filmre vonatkozó összes bevétele tavaly egész évben alulról csókolta a 2 milliárd forint.

Egyszóval a kínai piac már most sem kicsi, és remények szerint még évekig gyorsan fog bővülni. Az ágazati előrejelzések szerint már az sincsen messze, hogy nem az USA lesz a világ legnagyobb filmfogyasztója, hanem Kína. Tavaly az amerikaiak 11 milliárd dollárt költöttek mozizásra (ez körülbelül Magyarország GDP-jének tizede).

Cameron és Pace számára azonban valószínűleg nagyobb üzleti lehetőség az, ha a Kínában készülő, időnként végtelenül nagy büdzséjű filmek készítéséhez tudják értékesíteni technológiájukat. Ehhez mindenesetre a hatóságok támogatását valószínűleg már most is bírják: működésüket egy Peking birodalmi múltját és jelenét dicsőítő, gigantikus büdzséjű 3D dokudráma forgatásával kezdik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik