Gazdaság

Bankkártyák milliói veszélyben

bankkártya (bankkártya)
bankkártya (bankkártya)

Egy új csalási technológia a boltokban kihelyezett POS-terminálokat támadhatja. Magyarországon még nem jelentkeznek a tünetek.

Egybehangzó lapértesülések szerint kisebb pánik jelei tapasztalhatóak Nagy-Britanniában. Egy friss vizsgálat kimutatta, hogy több millió bankkártyaadat van veszélyben. Bűnözők egy viszonylag egyszerű módszerrel támadhatnak boltokban kihelyezett POS-terminálokat – írja a Pénzcentrum.hu.

A csalás lényege, hogy a bűnözők egy átlagos bolt átlagos POS-termináljánál egy átalakított kártyával fizetnek, majd a nap végén visszatérnek ugyanahhoz a terminálhoz, ismét fizetnek egy trükkös kártyával, amellyel megszerzik az összes aznapi vásárló bankkártyaadatait.

A csalás lehetőségére egy szoftverbiztonsággal foglalkozó cég figyelmeztet. A POS-terminálokat gyártó cég szerint csalás csak régebbi kártyaolvasóinál lehetséges, de a lehető leghamarabb – még mielőtt bűncselekményeket követnének el – frissíti a készülékek szoftverét.

Magyarországon még nem jelentkezett a probléma. A kártyarendszerekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó Cardnet Zrt. fejlesztési és üzemeltetési igazgatója szerint nem lehet egyértelműen kizárni, hogy nálunk nem lesz szükség beavatkozásra a készülékgyártó részéről.

Márki László azt mondta: a hazai piacon meglehetősen kevés készülék lehet érintett, ráadásul a probléma Nagy-Britanniában is csak a tesztelések során jelentkezett, így a magyar vásárlóknak nincs okuk aggodalomra, a kártyás fizetés továbbra is biztonságosnak számít.

A kártyaadattolvajok ellen is lehet védekezni, még ha tökéletes biztonság nincs is. A hír24 annak idején összeszedte, mit tegyen, hogy ne zsebeljék ki digitálisan. A tippekért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik