Közélet

Izraeli és amerikai bankkártyákat akartak megcsapolni Budapesten

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai egy román és három magyar férfit kaptak el, már előzetes letartóztatásba is kerültek.

Az NNI bűnszervezetek elleni osztálya már egy ideje szemmel tartotta a bűnbanda tagjait. Május másodikán, késő este, az M3-as autópálya fővárosi szakaszán, egy pihenőben találkozott a négy bűnöző. Úgy akartak pénzt szerezni, hogy az egyikük cége nevén lévő, úgynevezett POS terminál segítségével „vásárlást” színlelnek. Magyarul fizetni próbáltak a kártyával, mintha annak tulajdonosa a cégtől megvásárolt volna valamit. Mivel a nyomozók időben lecsaptak, és korábban a bankokat is értesítették az akcióról, egy forinthoz sem sikerült hozzáférniük.

A gyanúsítottak pár nappal korábban azonban – még mielőtt az ügy a magyar hatóságokhoz került volna – több milliót utaltak át saját céges számlájukra. Minden bizonnyal a bejelentések után figyeltek fel rájuk a nyomozók. A román férfiről közben kiderült, hogy egy ideje hamis iratokkal él, mert Romániában is körözést adtak ki ellene hasonló bankkártyás bűncselekmények miatt.

A nyomozók többi közt vizsgálják, hogy a több tucat izraeli és amerikai bankkártya honnan került a bűnözőkhöz, és azt is, korábban mely országokban és hányszor fizettek ezekkel a csalók. A bűnözőknek készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés miatt kell felelniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik