Gazdaság

Szinte kong az ürességtől az államadósság elleni alap

üres-pénztárca (üres pénztárca)
üres-pénztárca (üres pénztárca)

Egy év alatt mindössze két budai villa ára folyt be a számlára. Az titok, hogy kik az adományozók.

A kormány tavaly áprilisban hozta létre az államadósság csökkentése érdekében az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot. Ide bárki bármennyit befizethet, ha hozzá akar járulni a 21 ezermilliárd forintos tartozás mérsékléséhez.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint július 13-ig 238.441.312 forint – nagyjából két szebb budai villa ára – folyt be az alap számlájára, ami körülbelül egy ezredszázalékkal csökkentette az államadósságot – adta hírül az atv.hu.

Azt nem árulta el a tárca, hogy a beérkezett pénz nagysága összhangban áll-e a kormány előzetes elvárásaival. A minisztérium csak annyit közölt a felajánlókról, hogy a legnagyobb összeget fizető magánszemély tízmillió forinttal járult hozzá az alaphoz, illetve azt, hogy „a támogatók között kormánytagok, képviselők és ismert személyek is vannak”.

Az alapot irányító testület tagja, Eperjes Károly színművész elhárította a portál megkeresését.

Visszafogott érdeklődés

Mint azt lapunk korábban megírta, a politikusok közül hozzávetőleg tíz jobboldali közéleti személyiség fizetett az alapba, a legtöbbet, több mint 4 millió forintot Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője 2 millió forintot adott, Schmitt Pál köztársasági elnök egyhavi jövedelmét (bruttó 1,5 millió forintot) ajánlotta fel.

A miniszterek közül Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, valamint a nemzetgazdasági miniszter is egyhavi bérét (1,1 millió forintot) utalta át, Matolcsy György ezen felül minden hónapban jövedelme egy meghatározott részét is felajánlja.

Orbán Viktor kormányfő eddig nem jelezte, hogy hozzájárult volna a tetemes tartozás csökkentéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik