Gazdaság

Berágott a Matolcsy-tárca

számológép-pénz (számológép, pénz, )
számológép-pénz (számológép, pénz, )

A Nemzetgazdasági Minisztárium nekiment a GKI-nek, mert szerintük hemzseg a rosszindulatú ferdítésektől a gazdaságkutató legfrissebb elemzése.

Kapcsolódó cikkek

A nemzetgazdasági tárca közleményében úgy fogalmaz: “a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok házi kutatóintézete, akik cinkostársként fedezték az ország végletes eladósodásához vezető szocialista költségvetési trükköket, ma ismét a KSH adataival bűvészkednek.”

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzése szerint az év első öt hónapjában 3,7 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva, a foglalkoztatottak létszámcsökkenése miatt a vásárlóerő pedig 4,4 százalékkal esett vissza.

Az NGM szerint a GKI elemzése hemzseg a rosszindulatú ferdítésektől és a szakmaiságot nélkülöző csúsztatásoktól. Az intézet “a reálbérek alakulásánál – talán nem véletlenül – megfeledkezik a gyermekkedvezmény hatásának figyelembevételéről, amelynek jövedelemnövelő hatása nem elhanyagolható” – írja a minisztérium. Kimarad az elemzésből az a tény is, hogy 2012. március-május között 63 ezerrel többen dolgoztak, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és 93 ezerrel többen, mint 2 évvel korábban – olvasható a tárca közleményében.

Az NGM véleménye szerint a szakmai korrektséghez hozzátartozna annak megemlítése, hogy a reálkeresetek alakulásában jelentős hatása volt annak, hogy az idén nőtt a közfoglalkoztatás aránya, így ma már jóval többen közfoglalkoztatási bért kapnak a szerényebb összegű segély helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik